З-ти март – За паметта,почивните дни и дискотеките

Мариета ДИМИТРОВА
Миналата седмица беше Трети март. За някои тази дата,все още е свещена, тя се свързва с Освобождението на България. И поне аз мисля, че би следвало да я отбелязваме с уважение.
Някои го направиха, отидоха на Шипка, посетиха други емблематични исторически обекти, поднесоха цветя пред паметниците на героите от Освобождението.
Други решиха да празнуват свободата в Меката на чалгата – Студентски град. Със салфетки, чалга и алкохол в промишлени количества.
А трети се радваха просто, че е почивен ден, заради който им се събраха 4 дни почивка и се натовариха по колите си, тръгвайки в различна посока, за да се върнат в неделя кой от СПА, кой от село с натоварена с щайги и буркани кола.
Ние сме българи и би трябвало да уважаваме историята си, така мисля аз. И някога сме били обединени от обща цел. Днес е различно. Нямаме обща цел и не знаем кои сме.
Но се питам,как да кажеш всичко това в новините? Не върви, защото най-малкото хората започват да те гледат странно, мислейки си – какво и става на тая?
Всяка година, в дни като днешния, след като политиците завършат официалните си речи, които звучат по един и същи начин, ставаме свидетели на заря-проверка, при която се изброяват имена от българската история, която звучи също по един и същи начин.
Не оставяйте политиците да обясняват на децата ви какво е значението на дати като 3-ти март, защото има реална опасност детето ви да си мисли, че гвардейците са създадени, за да пазят именно политиците, а дни като днешния са празници, за да може големите да не ходят на работа.А ако са слушали речта на президента на България тази година, има реална опасност никога да не разберат смисъла на дни като този.
И в тази си реч за поредна година той забрави да спомене от кой сме се освободили – в речта си той само веднъж спомена че 500 години сме били под „чужда власт“, но не изрече и дума за турското робство или дори за османското присъствие, както някои антиисторици го наричат.
И за пореден път той забрави да изтъкне най-вече заслугата на Руската армия за нашето освобождение. В речта си той спомена само веднъж руснаците, като ги нареди заедно до „белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната.“
В трeтомартенската си реч в редовете, които той прочете 8 пъти бе спомената думата „свобода“ и шест пъти думата „демокрация“ – може би явен намек за случващото се в момента в България.
Но за президентските завоалирания и гафове вече сме го говорили много пъти и няма да задълбавам толкова. Този път ще обърна внимание на това как „благодарният“ българсик народ „почете“ празника.
За това ще „отидем“ в Меката на чалгата – Студентски град.
По принцип би ми било неудобно да сложа думите “к…и“ и “чалга“ до това на България, но си мисля, че в тая страна вече на никой за нищо не му дреме, какво остава за някакво си Освобождение.
Това видяхме всички от снимки от партито на 3-ти март в столична дискотека.
И там били празнували Трети март!? Е, вярно, ама прекарването не е като на Шипка. Но защо им е пък Шипка на тях, в дискотеката има пиене, слуша се „Хабиби, спиш ли добре“ и разни ориенталски мазнотии, а за капак полуголи момичета се разхождат облечени в българското знаме. Ето това е патриотизъм, братя българи!
Видях скандална, поне за мен снимка на едно момиче с къса рокличка в цветовете на трибагреника ни и се питам, кое е по-възмутително – че е нахлузила знамето или, че й виждам гащичките, a задникът й зее.
Не мога да пропусна и бурята от салфетки, която залива празнуващите пияни и заляни посетители.
Изродщина, ама родна, българска.
За това ли се бориха Левски, Ботев, Каблешков и всички други, които дадоха живота си, за да живеем днес СВОБОДНИ?!Не успяхме дори малко уважение да засвидетелстваме на ония, дето извоюваха свободата ни!
Жалко племе сме ние! Способни сме само да се наливаме с алкохол, да слушаме чалга и да се бършем в трибагреника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене