Николай Влахов – Бонима става гербаджия, продължава да обира каймака в Петрич?

„Сивият кардинал“ на Вельо Илиев се връща на бял кон в общината?Силвия СТОЯНОВА

Бизнесменът от Петрич Николай Влахов, основна фигура в кръга „Авалон”, част от който беше и бившият кмет на общината Вельо Илиев, e сред кандидатите за партиен член на ГЕРБ. Приемането му в редиците на тази партия трябвало да стане в София. Въпреки че за него се говореше като за политическа фигура, идеолог на управлението на Илиев, Николай Влахов е на път да членува в политическата партия, от която е новият кмет на Петрич.
До местните избори през миналия октомври той беше най-приближеният на бившия кмет на общината. Сивият кардинал на Вельо Илиев успя да осребри тази своя близост. Фирмата на Влахов „Бонима” през последните няколко години печелеше почти всички обществени поръчки, обявени от общината. Спечелените от нея поръчки са за над 10 милиона лева. „Бонима” печелеше обектите сама или като част от консорциуми или сдружения. Фирмата на Влахов бе част и от консорциума „ХЕБ”, който спечели поръчката за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води на Петрич, но впоследствие процедурата за 20 милиона лева без ДДС бе спряна и прекратена. Петричките строителни фирми преди година и половина въстанаха срещу хегемонията на „Бонима”. Според строителите, човекът, който стои в основата на спечелените от Влахов поръчки, е бившият заместник-кмет по строителството Христо Георгиев. Кариерата на бившия полицай, адвокат и частен съдебен изпълнител Георгиев започна от комплекс „Авалон”, собственост на Николай и Мариола Влахови. Той беше началник на охраната на комплекса, след което стана общински съветник, а впоследствие – и заместник-кмет в продължение на 8 години.
Работници на Влахов участваха и в строителството на новата спортна зала „Арена Петрич”, върху която се извършват проверки от Агенцията „Държавна финансова инспекция” и специализираното звено за борба с корупцията на Софийска градска прокуратура. Проверката на АДФИ приключи с 4 акта срещу членове на комисията, провела процедурата по избор на строител на залата. Единият от актовете е срещу председателя на комисията Христо Георгиев.
Кандидатстването за членство на Влахов в партия ГЕРБ не е изненадващо. Свикнал да бъде в кръга на управляващите и лесно да печели поръчки, логично е сега той да потърси близост с тази партия, тъй като настоящият кмет на Петрич Димитър Бръчков и 7 от съветниците в Общински съвет – Петрич, са от ГЕРБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене