ЕС решават за споразумението с Турция днес

28-те държавни лидери от ЕС отново се събират в Брюксел, за да решат, дали да сключат споразумение с Турция, за спиране на мигранти и обмен на бежанци, съобщава БНР. Няколко правителства, сред които и това на България, имат резерви относно сделката и условията, които поставя Анкара, за да спира потока от хора през границите си.

Планът изисква да се позволи още от тази година на турските граждани да пътуват в Европа без Шенгенски визи, а съюзът формално да поднови преговорите за присъединяване на Турция, които в момента са замразени, заради ветото на Кипър. Никозия е в преговори за обединяване със северната турска част на острова и отстъпки в този момент според нея биха провалили споразумението.

6 милиарда евро е цената, според турските власти, която европейците трябва да платят за осигуряване нормални условия на живот на сирийските бежанци. Ако се приеме, това би означавало българската вноска от бюджета от сегашните 5,9 милиона евро може да скочи двойно за следващите 3 години.

За да приема обратно нелегално пристигналите в Гърция мигранти, Анкара иска срещу всеки върнат сириец ЕС да дава убежище на друг, подбран от властите в Турция. Брюксел планира за целта 72 хиляди места за настаняване по квоти. Мярката цели да разубеди хората да ползват трафикантските канали с обещанието, че има легален начин за бежанците да стигнат до Европа. Унгария обаче настоява тази релокация да бъде доброволна за всяка страна, а не задължителна.

Според източници в Брюксел има шанс в текста на споразумението да бъде включено искането на България, Турция да гарантира, че ще спира миграционните потоци към всички граници с ЕС, а не само към гръцката.

Срещата на върха започва днес във формат 28 лидери и ако има консенсус, в петък към тях ще се присъедини турският премиер Ахмед Давудоглу за финални подписи.

E79 News

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене