Пирин планина – нашият дом: Едно безценно богатство, което трябва да опазим

Пирин има излъчване, което те омайва и те кара да се връщаш постоянно, защото всеки път е различен. Не случайно тази планина е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство. Опазването на това безценно богатство е основна задача на хората, които работят в национален парк „Пирин“. След всичко, което те правят, се стремят да предават и любовта към планината и на младите хора.

„За тяхното екологично образование, за изграждане на уважение към природата. За това, че хората трябва да живеем в хармония с природата, защото тя е наш дом.“

Все повече туристи разбират, че трябва да съхранят това природно богатство и видовото разнообразие на Пирин.

Застрашава ли нещо спокойствието на Пирин планина?

  • Планината е достатъчно силна, застрашава я единствено нашето агресивно, човешко поведение.

В какво се изразява то?

  • Водите ме в посока зимният туризъм, който мисля, че е по – различен. Съсредоточаването на много туристи само на определени места. Ние работим за това потокът от туристи да не е само в централната част, а да се съсредоточи и към Брезнишните езера, към Кресна, от към Сандански да тръгват повече да ходят.

Едно от най – красивите места според Лили Декова е Тевното езеро.

Николай Даутов: Тевно означава тъмно. В разложкия говор се казва тевен, а не тъмен. Иначе има много легенди, които аз приемам като приказни истории, като ще разкажа някоя кратка. Едната е, че там живели младеж с неговата любима – той Камен, тя Ница – той бил пастир и много хубаво свирел на кавал. Живеели на това прекрасно място, за това върхът на Тевно езеро бил наречен на техните имена.

Всяко кътче на планина  Пирин е красиво и омагьосващо.  Планината е пленявала десетки поети, фотографи и художници. За да го има след нас, нека го пазим – този наш дом!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене