Българи от Сандански и Струмяни, измамени с оферта за работа в Португалия, бедстват

Хората са без средства и подслон, посолството в Лисабон отказа съдействие за връщането им в Родината

Млад мъж от Сандански и още четирима българи – от Община Струмяни, са в безизходица в Португалия, след като са били измамени с оферта за работа, бране на ягоди, по обява на Бюро по труда, съобщиха техни близки.

Групата е заминала на 10 март към мястото на обещаната работа. Преди това се е явила в София на интервю за работата.

Когато пристигнали в Португалия, след 3-дневен път с автобус, петимата разбрали, че са измамени и оставени на волята на съдбата, без средства за обратен път, а двама останали без лични карти – били им отнети.

Хората се обърнали към българското посолство, но им било казано, че това не е първи случай и че представителството ни в Лисабон няма излишни пари, за да ги върне в България.

Шофьорът на българската фирма-превозвач отказал да ги приюти за една нощ, тъй като било незаконно.

Цяла вечер хората са стояли навън без подслон, храна и пари

На следващия ден хората се обърнали за помощ към местния полицейски участък. Било им препоръчано да потърсят Червения кръст. Така получили временен подслон и храна.

За случилото се бе уведомен Кирил Котев, кмет на Община Сандански.

След негов разговор с г-жа Цветелина Маркова, парламентарен секретар на МнВР, бе решено петимата българи да бъдат върнати възможно по-бързо у нас, като разходите за това поемат властите.

Котев разговаря и лично с младия мъж от Сандански, за да се запознае от първо лице със ситуацията и го уведоми за предприетите действия.

Петимата се срещнали в Португалия с друга група българи, която пристигнала там на 18 февруари, но също били измамени. Тези хора също нямат пари, за да се приберат в Родината.

Б. ред. Изключително необяснимо е, как??? сънародниците ни, заминали на гурбет чрез държавна институция, каквато е Бюро по труда, попадат в подобна ситуация. Желанието на близките, които съобщиха за безобразието, е, замесените в тази схема за измами да получат наказание. Ще следим внимателно инцидента, за да поискаме официални отговори от когото трябва.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене