Три села в Пиринско днес гласуват за кмет

 

Три села в Пиринско днес избират свои кметове.

Частични избори има в две гърменски села – Хвостяне и Крушево, както и в петричкото Долна Крушица. „Изборният ден започна нормално, секциите отвориха точно в 06,00 часа. До момента няма подадени жалби”, казаха от ОИК – Гърмен.

Безпроблемно върви вотът и в село долна Крушица, без жалби, без напрежение, съобщи шефката на ОИК – Петрич Антоанета Янчева. 170 избиратели там избират между трима кандидати. За кметския пост се борят Борис Тупаров от ПП „Българска нова демокрация”, Митко Тилев от ГЕРБ и Симеон Тилев от БСП. Аминистративен съд – Благоевград  обяви за недействителен избора на управник единия от кандидатите – Борис Тупаров. При ръчното броене на изборните книжа се установи, че има разминаване в броя на гласували и намерени бюлетини. Гласоподавателите, упражнили своя вот, са 141, а бюлетините – 145. Стана ясно, че на първия тур на 25 октомври за кандидата на Коалиция „Роден край“ Борис Тупаров действителните бюлетини са 64, за жалбоподателя Митко Тилев са 59, а за третия кандидат Георги Малечканов от БСП те са 7. Недействителните бюлетини са 15. За да бъде обявен за победител, на Тупаров са му трябвали 66 гласа – 50% плюс 1, които той не е получил. ОИК-Петрич грешно е отчела, че за него бюлетините са 66, за Тилев – 58, а за Малечканов – 6.

ГЕРБ срещу БСП е битката в гърменското село Хвостяне. Конкуренти са Баадин Юсеинов от БСП и Сейхан Ахмедов от ГЕРБ. На редовните избори през октомври миналата година те двамата стигнаха до балотаж, на който взеха по равен брой гласове. Това наложи провеждането на извънредни избори.

Тъжен повод доведе до частичните кметски избори в село Крушево. Новоизбраният кмет на гърменското село Юлиян Качериев издъхна 17 дни след победата си. 57-годишният мъж като кандидат на ГЕРБ победи на втори тур на 1 ноември миналата година опонентката си от ДПС Ангелина Качамакова. Той спечели с 93 на 85 гласа и с 52,25% бе избран за кмет на населеното място от ОИК-Гърмен. Кандидат на ДПС отново е Ангелина Качамакова. Нейни конкуренти ще са Ибраим Камбер, който е изборът на ПП „Движение 21”, и Юлиян Петаков, чиято кандидатура е издигната от Инициативен комитет.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене