Трасе за спускане и други интересни неща се случват в Гоце Делчев

Че има много каране в района на Гоце Делчев, разбрах още при първото си посещение в Огняново с велосипед. Тогава описах и публикувах два маршрута в най-западната част на Родопите, а през зимата на 2016 г. се завърнах отново и добавих още два. Точно те станаха причина с мен да се свърже Стефан Попов от Гоце Делчев, за да ме информира, че най-интересното по отношение на планинското колоездене (или поне за тази част от хората, които обичат по-технични и стръмни пътеки надолу), се случва от другата страна, над Гоце Делчев – по югозападните склонове на Пирин!

other-2016_gotse-delchev-dh-track_clubНяма да го увъртам дълго – оказа се, че в града има клуб (все още неформален, но това е най-маловажната подробност), който вече се е захванал да прави трасе за спускане над града, а освен това карат редовно и по други пътеки и маршрути в района. Повече за клуба и техните начинания можете да научите във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/Downhill-Freeride-Goce-Delchev-1611274575787359/. Една от последните новости е, че смятат да си оборудват малка работилница. Показателно е и това, че всичко е започнало преди две години като инициатива на 3-4 човека, а в момента членовете на клуба вече са около десет и всички работят здраво за идеята и карат кой колкото може.

Та да се върнем бързо към трасето, тъй като пътеките над Гоце Делчев са си там и чакат да бъдат карани и описани (с което нямам търпение да се захвана при първа възможност), но трасето е нещото, което е ново и изградено с много труд и желание. За начало ще успокоя всеки любител на реда и законността, че пътеката се изгражда със съгласието и одобрението на горското стопанство в Гоце Делчев, което е от съществено значение с оглед дълготрайното съществуване и поддържане на съоръженията.

Трасето започва в с. Делчево (до което има нов асфалтов път, т.е. лесно достъпно е с автомобилен транспорт) и завършва в Гоце Делчев. Дължината му е около 3 км. Средната и долната част на практика вече са готови за каране, в момента се работи усилено по старта и горната част, където съзидателите искат да направят повечко трудни и технични секции. Тепърва трябва да бъде изграден и финалът. Районът изобилства и от красиви панорами, така че освен карането, струва си човек да спира и за почивка на някои места.

other-2016_gotse-delchev-dh-track_track1Когато го завършат, членовете на клуба мислят да си направят по него вътрешно, пробно състезание, което ще има и някаква благотворителна цел. А по-нататък… кой знае, ентусиазмът явно е на ниво, така че могат да се очакват още много неща. Бъдещите планове на клуба включват и изграждане на пешеходна туристическа алея и други интересни неща.

Всеки, който има път към Гоце Делчев, е добре дошъл да пробва трасето, а и други маршрути в района. Ние в МТБ-БГ при първа възможност ще разгледаме отблизо и на две колела тези богатства.

https://www.facebook.com/Downhill-Freeride-Goce-Delchev-1611274575787359/

Любомир Ботушаров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене