За какво ще протестират в понеделеник полицаи, пожарникари, спасители и гранични полицаи в Гоце Делчев

В понеделник от 17.30 в гр. Гоце Делчев се организира протестно шествие, в което ще се включат полицаи, пожарникари, спасители, гранични полицаи. Шествието, което ще тръгне от площад „Македония“ през централната улица „Търговска“ до площад „Гоце Делчев“, е част от серия предупредителни протести, които започват в страната. Какво пак искат полицаите, кои са причините за недоволството им, за това разговарям със заместник председателя на Синдикалната Федерация на служителите в МВР – Димитър Попов, с уговорката, че това е негово интервю не като полицай, а като синдикалист.

Какво ново се случва при Вас, та отново протестирате, г-н Попов?
Така наречената последна и поредна реформа в МВР, този път направена с опита за приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който вече е внесен в Народното събрание. За пореден път се прави опит да се вкарат едни текстове в закона, които бяха спорни още миналата година при големия протест.

Отново се посяга се на социалния пакет на служителите и се приема, че тази реформа трябва да мине през орязване на същия пакет. Категорично не приемаме този процес. Реформата е обвита в пълна мистерия.

Бяха ни предоставени два проекта за изменение за закона, които се разминаваха съществено. В деня на обсъждането, ако може да се нарече изобщо обсъждане, това което се случи на 16 февруари в министерството на вътрешните работи. Веднага на следващия ден, всичките всички тези промени, такива каквито ни бяха предложени, без да бъдат взети предвид нашите корекции и забележки, бяха приети на заседание на МС и внесени в Народното събрание.
Отново виждаме посягане на обезщетенията, които следва да се изплащат при пенсиониране, в следствие на продължителна служба в МВР. Броят им ще бъде редуциран от 20 на 12 заплати, но само за новопостъпилите. Аргумент министерството изтъква само един и той е, че за в бъдеще тук щял да бъде освободен един финансов ресурс, който да бъде насочен към материално осигуряване на ведомството, което наистина се нуждае, но защо през социалния пакет на служителите.

Другото, което ни притеснява е намаляването на платената годишна отпуска от 30 на 25 дни. Тук също нямат мотив, само беше изговорен, никъде не е разписан. Тъй като, видите ли, полицаите не могли да си ползват пълния размер на отпуската. Нали не си представяме, че един служител може да излезе в отпуск, ако тя не му бъде разрешена. Поради намаления състав, заради командировки на турската граница, заради ежегодните избори, заради протести в столицата, има периоди, в които отпуските са забранени. Хората няма как да ги ползват и се стигна тези отпуски да бъдат намалени. Но тази отпуска се използва всеки да се възстанови и пак да поеме да изпълнява служебните си задължения, които обществото очаква от тях.
Цялата процедура по съгласуване на тези промени, за пореден път беше формална. Предстои обществена дискусия на целия законопроект на 15 март, но ние не знаем кои граждански или неправителствени ще бъдат поканени и чути. Засега знаем, че там ще бъдат само висшето ръководство на МВР и представители на синдикатите.
Протестът в Гоце Делчев е част от серия предупредителни протести, които започват от Варна, Бургас, Петрич, при нас – в Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Пловдив. Правим ги с надежда да бъдем чути и разбрани. Да проявят разум народните представители, за да не стигне до национален протест между двете четения. Ако не отпаднат спорните текстове – национален протест ще има!
С какво Ви ощетява в момента бъдещото намаляване на обезщетенията при пенсиониране?

Промяната на обезщетенията при пенсия, ефектът ще бъде постигнат след 20 – 30 години. А и няма гаранция, че тези средства ще бъдат използвани по предназначение – з агорива, за автомобили, за техника, за хартия. Така че нищо няма да се промени и не решава нито един от сегашните проблеми. Има достатъчно други пера, от които могат да се направят тези икономии. За да работи ефективно системата за сигурност, работещите в този сектор освен, че трябва да бъдат материално и технически обезщетени, а и мотивирани. В спора ни политическото ръководство не смята, че мотивация трябва да бъдат само обезщетенията при пенсиониране, те предлагат увеличение на заплатите като мотивационен фактор, но само като добри намерения. Никъде не ги виждаме документирани.

Мотивацията вече е с отрицателен знак и затова напускат страшно много хора. Министър Бъчварова обяви достатъчно ясно, че недокомплектът е от 4-5 хиляди служители, и то от работещите на терен – изпълнителския и младшия състав, такъв недостиг при главните дирекции, в основните структури на министерството не съществува и никога не е съществувал. От там идва и проблемът с отпуските.
Как бихте убедили хората да Ви подкрепят в този протест, след като се шири приказката: „Какво искат полицаите, като получават по една шапка пари!“
То и шапки нямаме, не само шапки, а изобщо униформи не сме получавали от пет години износваме кой каквито дрехи има. По дрипави полицаи в Европа едва ли сте виждали. Заплатите в МВР изостават драстично. Но не е проблем на обикновения полицай да се грижи как се изразходва бюджета. Да факт е, че в последните години над 95 % са за заплати, но пък има специална дирекция, която трябва да се грижи за правилното разпределение на бюджета. Какво са правили тези хора цели пет години, та не са сигнализирали по-рано да бъдат направени някои съкращения от излишни разходи.
Трудно е да мотивираме хората да ни подкрепят. Съществува чиста пропаганда в тая насока, когато полицаите излизат на протест, видите ли, те скачат само за пари! Не, не е така.

Ние като служители в МВР, виждаме проблемите от вътре, нашата гледна точка е най-обективната, ние имаме експертизата, която знае как да стане реформата, как да функционира министерството по –добре и съответно услугата, която предоставяме на гражданите, да бъде такава, каквато те очакват. Всичко това не може да се случи без анализ на моментната ситуацияда се откроят слабостите и те да бъдат отстранени с дългосрочен план, в периода 2017 -2030 г.

С всичко това искам да кажа, че когато един полицаи не бъде подготвен добре, не бъде ресурсно осигурен, не бъде мотивиран, той не може да отговори на изискванията на обществото. Този закон не е само за полицаите. Той има пряко въздействие върху гражданите.

Мен лично ме учудва пасивността на гражданските организации. Ще има обществената дискусия в комисията в Парламента на 15 март. Там биха могли да участват гражданските организации, да кажат как да се случи тази реформа, да споделят какво очакват гражданите от полицейските служители. Там някъде да се срещнем като позиция, а народните представители да го приемат като платформа в бъдещите промени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене