Мария Габриел: Справянето с първопричините за миграцията е крайъгълен камък за предотвратяване на последствията за ЕС

Необходим е по-добър напредък в изграждането на „горещите точки“. Все още по-голямата част от предвидените единадесет такива не функционират. Отлагането на днешните задачи за утре означава, че важното днес ще представлява спешни мерки утре. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел в пленарен дебат за изпълнението на европейската програма за миграцията. Евродепутатите обсъдиха с комисаря по въпросите за миграцията Аврамопулос и първия зам-председател на ЕК Тимерманс актуалното положение по отделните мерки, които Комисията предприема за справяне с бежанската криза от месец май  2015 г.

Мария Габриел приветства активната работа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и отбеляза, че все още е нужен допълнителен напредък във вътрешен и външен план.

Тя повдигна два въпроса,  ключови във външен план.

Първият от тях засяга създаването на пилотен многофункционален център в Нигер за повишаване капацитета на страните в Африка за ефективно справяне с миграционните потоци. Мария Габриел настоя за подробна информация за проекта, тъй като е важен и конкретен елемент от външното измерение на миграционната политика на ЕС. Според нея тази структура представлява инструмент за тясно сътрудничество с трети страни, включително в Африка.

Вторият въпрос се отнася за първопричините за миграционната криза. „Справянето с първопричините за кризата е от решаващо значение за предотвратяване на последствията в рамките на ЕС. Необходимо е Европейската комисия да предостави информация кои са третите страни в списъка за сключване на споразумения за реадмисия и какъв е графикът за предстоящите преговори“, настоя Мария Габриел.

В заключение тя отново припомни важността да бъде продължена подкрепата за съседните на Съюза страни, особено за Ливан и Йордания, които са на пътя на миграционните потоци. „Финансовите ангажименти трябва да се превърнат в конкретни проекти“, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене