Кметът на Банско участва в срещата за Банско, инициирана от министър Ивелина Василева

Кметът на Банско, Георги Икономов, взе участие в организираната от министъра на околната среда и водите, Ивелина Василева, среща за решение на казуса „Банско”. За да се опитат да изчистят спортните въпроси, установени от Междуведомствената комисия към Министерски съвет относно стопанисването на ски-зона Банско и сключения концесионен договор, присъстваха всички заинтересовани страни – министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на физическото възпитание и спорта, Красен Кралев, министърът на икономиката, Божидар Лукарски, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустойството – Николай Нанков, представители на ресорните парламентарни комисии, на фирмата-концесионер „Юлен”, ДНСК, както и неправителствени организации.

Министър Василева очерта основните спорни въпроси в договора – неточности в описанието на предмета и обекта на договора; несъответствие в концесионната площ, както и несъответствие между сега действащата нормативна база и тази, действаща през 2001 г., когато концесията е отдадена. „Всички тези  неясноти обаче не водят до съществено неизпълнение на клаузите и много трудно биха били доказани” допълни тя. Затова предложението на властта е да се постигне яснота по изначалните неточности в договора с фирмата „Юлен”. Василева  набеляза и идеята да се изготви специална кадастрална карта и регистър на всички съоръжения на ски зоната в Банско.

„Това е поредната среща за Банско. Надявам се да е последната. Трябва да се вземе консенсусно решение, така че въпросът да се реши и да продължим напред, а не да тъпчем на едно място. Ясно е, че действащия концесионен договор се нуждае от изчистване, но не можем да допуснем прекратяването му. Икономиката на Банско в последните 10 години се преориентира основно към туризма. Това би довело до колапс. Прекратим ли договора, ние на практика прекратяваме ски спорта в България. Искаше ми се днес от неправителствените организации да чуя поне един екологичен аргумент, доказващ негативното влияние от експлоатацията на териториите от Парк „Пирин”. Вместо това те се явяват морални съдници и упрекват целия държавен апарат в некомпетентност. Това е несериозно „, заяви кметът на Банско Георги Икономов.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене