100 млн. лв. неустойка, ако се прекрати концесията в Банско

Среща за съдбата на ски курорта Банско се провежда днес в София. На една маса седнаха министърът на околната среда и водите, защитниците и противниците на промяната на концесионния договор за ски зоната в курорта. По време на разговорите стана ясно, че неустойката, която държавата трябва да плати на концесионера, ако едностранно прекрати договора, може да достигне до 100 млн. лв., пише NBox.bg.

На срещата беше представен докладът на междуведомствената комисия. В него няма категорични доказателства за нарушение на концесионния договор. Комисията обаче препоръчва текстът му да бъде прецизиран и осъвременен.

Същевременно стана ясно, че олимпийски и световни шампиони са се подписали под отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което призовават за възможности за развитие на ски спорта у нас.

Ако законите се спазват, всеки спор трябва да се решава между концесионера и концедента, до голяма степен виждам и вина на правителството. А сега какво става – който вика по-силно, е прав. Концесионният договор не дава основание за разтурянето му. Има два варианта за разтурянето му – едниният е доказването на монопол – такъв няма, другият е екологичен, но в момента екологичното състояние на зоната е по-добро, отколкото през 90-те, обяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика по време на срещата за Банско.

„Много ясно се вижда, че единственият животински вид, който е намалял по време на интензивното инвестиране са мечките. Всички останали растителни и животински видове са увеличили популациите си.

Това, което знаем, е че не можем да предвидим за 30 години напред инвестициите. Но последните концесионни намерения са преизпълнени. Пълна глупост е да смятаме, че всички правителства и съдебни състави в последните 15 години са подкупвани от концесионера“, заяви още Станчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене