Георги Икономов: Хората от Банско са против разваляне на концесията за ски зоната

Ще чуем мнението на природозащитниците, но не трябва да ги приемаме като ментори и хора, които трябва да казват какво се случва в една община. Това каза кметът на Община Банско Георги Икономов по време на срещата за Банско, която тече в момента в столицата.

„Това е поредната среща за Банско. Надявам се и да е последната. Надявам се днес да се вземе компромисно решение, така че въпросът да се реши и да продължим напред, а не да тъпчем на едно място. Вместо да се опитваме да доказваме кой е по-прав, нашите конкуренти не спят. Правят си ски зони и привличат нашите туристи. В близко бъдеще ще загубим позиции на този пазар. Радвам се, че тук са представители на различни министерства“, каза кметът на Банско.

„Не би трябвало да ги приемаме като ментори и хора, които трябва да казват какво да се случва в един град или една община. Не чух да са задали нито един екологичен въпрос на министър Лукарски. Много ще ми е интересно да чуя един екологичен аргумент. Естествено, че съм против да има разваляне на концесията. Това не е мое мнение, а на хората от община Банско. Има редица социологически представителни проучвания.

37% от населението е заето само пряко в туризма, ако добавим още 50 % непряко свързани едно прекратяване на концесията ще доведе общината до колапс, защото икономиката на Банско е настроена така в последните години и е ориентирана към туризма“, коментира Георги Икономов.

По думите му, затварянето на ски зоната за 5 години означава никакъв туризъм. „Ако на някой това е целта, нека да продължава в тази посока да напъва. Това не е национално отговорно. Ако има нарушения, контролните органи да санкционират извършителя, но не да стоим на едно и също място и да губим позиция“, добави той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене