Смолян: Традиционния кукерски събор „Песпонеделник“ ще се проведе днес в смолянското село Широка лъка

Традиционния кукерски събор „Песпонеделник“ ще се проведе днес в родопското село Широка лъка. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на площада в селото, съобщи кметът на Широка лъка Васил Седянков.

062-Slovenski_kukeriОчаква се около 400 кукери да вземат участие в празника. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар.

r-1024-768-surva-kukeri

Тази година, освен местните песъци ще гостуват още седем състава от селата Съхране /Павел баня/, Варвара /Пазарджишко/, Симитли /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/, Васил Левски / Карлово/, Изгрев /Благоевград/ и група от Раковски, обяви председателят на читалището в село Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. За празника са необходими около 6 500 лв. Те са осигурени от Община Смолян, хотел „Широка лъка” и спонсори, посочи кметът Седянков.

photo_verybig_1556059

По традиция гостите на празника са хиляди, като желаещите да гледат маскарадните танци са, както от страната, така и от чужбина. Всички хотели в селото, както и в съседните населени места са резервирани преди месеци. Това е наложило и резервации в Смолян, Девин и Пампорово.От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие.
Мина ЧЕРНЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене