С венци, тържествено шествие и огньове на свободата Симитли отбеляза 138 години от Освобождението

В знак на признателност към подвига на героите, загинали за Освобождението на България, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, общинска администрация, общински съветници, представители на ПП ГЕРБ, обществени дейци и граждани поднесоха цветя на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”, предвождани от шпалир от мажоретни състави и духова музика. Тържествата по случай 138 години от Освобождението на България продължиха с тържествено шествие, което премина по централните улици на град Симитли.

Празничната програма на площад „Илинден” започна с рецитал от стихове посветени на свободата на България. Ученици от гимназията в Симитли изпълниха патриотични песни в мъжки и женски хорове. Тържествената програма продължи с ансамбъл „Веселие”, мажоретните състави на Калина и Любомир Марянски и Мария Дюлгерска. Богата празнична заря озари небето над Симитли, а огънят на свободата бе запален победоносно за поредна година.

Огньове горяха в дворовете на десетки къщи в град Симитли и общината. На днешния 3-ти март през 1878 година в градчето Сан Стефано, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Руската и Османската империи.

С него се слага край на войната между двете страни от 1877-1878г. и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество. Със Санстефанския мирен договор България, с население около 4 800 000 души, възкръсва отново на картата на Европа.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население. Санстефанска България не е и днешна България.

Границата на свободата изключва Пирински регион. Симитли е освободен години по-късно, през октомври 1912-та. Но Симитли е пропит с история, пряко свързана с Националния празник 3-ти март. До връх Стайковец, в местността Кръста в землището на село Ракитна в полите на Пирин са стигнали освободителните войски.

Там, на върха в местността Кръста е издигнат паметник на майор Орлински и неговата чета. До там са стигнали през 1878 година войските, предвождани от майор Орлински по време на освободителната война. На 3-ти март 1878 година там, на връх „Кръста” глашатаите застигат войската, за да съобщят, че вече има примирие. И освободителите забиват знамето на върха.

Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 година. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене