Фермери кандидатстват за 1,44 млрд. лв. от ЕС

Българските фермери ще могат да кандидатстват за 1,44 млрд. лв. за обработваните от тях ниви. Фермерите трябва да обработват минимум 5 дка плодни градини и поне 10 дка трайни насаждения. Кандидатстването тръгна от 1 март и ще тече до 15 май, пише trud.bg. Във времето от 15 май до 9 юни всеки ден ще носи санкция – орязване на бъдещата субсидия с 1 на сто.

Тази година за втори път за субсидии ще могат да кандидатстват само земеделци, които с документи докажат правно основание върху нивите си – това може да стане с нотариален акт или с договор за наем или аренда. Въведено е и ново изискване за географско правно основание на база, на която земеделците ще заявяват площите си.

Освен за базовото плащане за площ сумата включва и схемата за малки фермери. При тях се допуска общата притежавана земя да е дори и 5 дка, а субсидията за стопанство варира от 500 до 1250 евро.

За младите фермери в земеделието отново ще има схема за отделни субсидии. Те ще получават бонус от 25 на сто към субсидията, която се пада за всеки декар.

За втора поредна година ще се кандидатства за отделни субсидии за плодове, зеленчуци и оранжерии. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова – по 207,10 лв. За първи път тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар.

От миналата година бе въведен таван за тези субсидии. Така един фермер вече няма право да получи повече от 300 000 евро за година. С 5 на сто ще се намаляват сумите, които надскачат 150 000 евро и трябва да бъдат получени от 1 фермер.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене