Тревога! Проф. Тодор Кантарджиев алармира: Благоевград е застрашен от вируса Зика! Вижте какво още каза шефът на Националния център за заразни и паразитни болести

Проф. Тодор Кантарджиев„Благоевград е сред градовете, застрашени от появата на вируса Зика ,който вече взема жертви по света. Пет български града са с риск от заразата Зика. В тях от 2010 година се въдят тигрови комари – същият вид, който пренася болестта в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград“. Това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Днес той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват заразата. Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските области. Причината е, че там има многозаблатявания и локви със застояла вода, допълни проф. Кантарджиев и посочи, че досега тигровите комари у нас не са пренасяли зика. По думите му обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

Болниците ни имат готовност да разкрият допълнителни легла, ако инфекцията пламне, твърдят специалисти, цитирани от „Монитор”. Заразата зика, която уврежда мозъка на ембрионите, може да ни удари и след секс със заразен и дори вече преболедувал заболяването партньор, предупреди проф. Кантарджиев, но подчерта, че в 95 на сто от случаите инфектирането е след ухапване от тигров комар.
По друг начин от човек на човек, в трамвая или ако някой кихне насреща ни, не е възможно да се заразим, увери ученият.

Предаването на зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Причинителят на заразата, както и при другите вируси, се загнездва в простатата и от там чрез спермата може да се предаде на сексуалния партньор. Тя преживява там месеци след като той е излекуван и няма никакви симптоми и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка.

Предаването по този начин обаче е по-малко вероятно отколкото традиционното чрез ухапване от комар – преносител на заразата, конкретизира проф. Тодор Кантарджиев.

Общините трябва да сключат договор с фирми за обезпаразитяване колкото се може по-скоро предвид топлата зима и ранното затопляне, призова проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че за да не се разпространят те, трябва да се атакуват ларвите им в езерата, мочурищата, локвите и около реките и язовирите още преди да са се излюпили.

Излюпят ли се, колкото и да обезпаразитяват, ефектът ще е минимален, каза още микробиологът. Ученият посъветва хората да не държат на балконите и в градините си съдове със застояла и дъждовна вода, както и саксии с влаголюбиви растения, тъй като са отличен развъдник на тигровите комари.

Заболяването се проявява само при 20% от ухапаните от тигрови комари. Симптомите са покачване на температурата и кожен обрив. Затова те могат да бъда взети и за някаква алергична реакция. Националният консултант предупреди също, че за разлика от нашенските комари тигровият хапе само през деня и то по краката максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене