Музеи и галерии, които могат да бъдат посетени безплатно на 3 март

Националният исторически музей обяви, че очаква посетители на всички възрасти в обичайното му работно време от 9:00 до 17:30 ч.

Националният военноисторически музей също организира ден на отворените врати, като посетителите му ще имат рядката възможност да видят оригиналното Самарско знаме. Обикновено знамето-светиня се излага на показ единствено на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война.

Филиалите на военния музей в страната също ще бъдат отворени безплатно за посетители:

Военноморският музей във Варна

Музеят на авиацията в Пловдив

Софийската градска художествена галерия ще може да се посети от 11:00 до 17:30 часа.

Музеят за история на София ще бъде отворен за всички от 10:00 до 18:00 часа. От музея предупреждават, че за пълноценното разглеждане на експозициите, разположени в 9 зали, е нужен поне час.

Музеят под базиликата „Св. София“, който е подразделение на Музея за история на София, също ще може да бъде посетен безплатно.

Зоологическа градина в София утре ще бъде безплатна за малки и големи в обичайно си работно време за зимния сезон – от 08:00 до 16:30

Парк-музеят Врана също ще посреща без билет.

В редица регионални музеи също ще бъдат организиран ден на отворените врати. Ето някои от тях:

Регионален исторически музей – Благоевград. В града ще може също да се влезе безплатно и в известнатаИзмирлиева къща.

Исторически музей – Ботевград – Ще бъде представена изложба „Български монети от Освобождението до 1944 г., представена от софийското нумизматично дружество Георги С. Раковски.

Регионален исторически музей – Враца – Там е подредена фотодокументална изложба, илюстрираща Руско-турската освободителна война.

Регионален исторически музей – Бургас – експозициите, които могат да се видят: Историческа експозиция –ул. „Лермонтов“ № 31, Етнографска експозиция–ул. „Славянска“ № 69, Природонаучна експозиция–ул. „К. Фотинов“ № 30

Регионален исторически музей – Стара Загора – Постоянната експозиция ще бъде достъпна от 10:00 до 18:00 ч.

Исторически музей „Искра“– Казанлък иХудожествена галерия – Казанлък обявяват вход свободен за всички посетители.

Посещението в Регионален исторически музей – Шумен ще бъде безплатно, както и за къщите-музеи „Панайот Волов“ и „Лайош Кошут“.

В Разград ще има ден на отворените врати в два музея – музеят „Абритус“ и къщата-музей „Станка и Никола Икономови“.

Регионалният исторически музей – Велико Търновоще организира безплатни туристически обиколки с беседи по 2 различни маршрута от 10,30 до 12,30 ч., като всеки желаещ може да се присъедини на място.

Регионалният исторически музей – Хасково – Посещенията от 10:00 до 14:00 часа са безплатни.

Регионален исторически музей – Плевен също ще може да бъде посетен безплатно. На националния празник местният клон на Националното дружество „Традиция“ ще организират експозиция на открито на хладни и огнестрелни оръжия.

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори вратите си от 10:30 ч. Ще може да бъде видяна безплатно и експозиция „Българско Възраждане“, която е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. „Цанко Лавренов“ № 1 в Стария град.

Безплатен вход за ученици и техните учители ще има в държавни музеи срещу представена ученическа книжка или служебна карта на 3 и 4 март. Това са:

Национален политехнически музей, София (само на 3 март),

Национален музей „Земята и хората“- София,

Национален литературен музей – София,

Национален музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък,

Музей „Христо Ботев“ – Калофер,

Музей „Васил Левски“ – Карлово.

Инициативата е на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и министърът на културата Вежди Рашидов, а целта е запознаване с българската история и традиции, съобщи пресцентърът на образователното министерство .

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене