ИСТИНСКА ПРОЯВА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!

След поредната кампанийна работа на вестник „Градът“ срещу един от основните бичове на местния и националния бизнес като цяло – междуфирмената задлъжнялост, „Сдружение на предприемачите“ – регион Гоце Делчев, така да се каже, се самосезира и реагира на темата. Наболелият проблем е сериозен. Има нужда от подобни прояви на професионализъм на местния бизнес, който доказва, че е над всичко в името на развитието на българската икономика.
Преди дни получихме писмо от сдружението със следния текст „Здравейте, изпращаме ви материал, който ние подготвихме за нашите членове по темата за междуфирмената задлъжнялост.
Това е само част от информацията по темата, но може да е полезна и за вашите читатели“.
Благодарим за реакцията и за уважението и най-вече за разбирането, веднага прилагаме въпросната статия, дадена ни от „Сдружение на предприемачите“ – регион Гоце Делчев, като поредната стъпка в борбата ни с междуфирмената задлъжнялост. Прочетете я – има защо!
ПОЗИЦИЯ НА АДВОКАТ СИЛВИЯ МЛАДЕНОВА БОСТАНДЖИЕВА, АДВОКАТ КЪМ СОФИЙСКА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ, ОТНОСНО ТЕМАТА ЗА МЕЖДУФИРМЕНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ
Темата е зададена към адв. Бостанджиева от Сдружение на предприемачите за представяне на експертно мнение, което би било полезно за бизнеса в регион Гоце Делчев
Проблемът с междуфирмената задлъжнялост продължава да е актуален години наред. Често невъзможността или затруднението на едно лице да събере вземанията е причина това лице да не може да изпълни точно ангажименти към трети лица.
Какво води до междуфирмена задлъжнялост?
В повечето случаи проблемът идва от т.нар. „отложено плащане“. Нарастващата конкуренция принуждава фирмите да предоставят отложени плащания, които не са гарантирани. Голяма част от фирмите, които предоставят отложено плащане не са запознати с имущественото състояние на контрагента си. Предоставят се стокови кредити на „кухи“ или задлъжнели фирми, от които шансът да се получи плащане е минимален. Затова препоръчваме преди всяка сделка с нов клиент да се проверява по-обстойно неговото състояние и статут и ако имате съмнения да настоявате за по-опростени обезпечения като запис на заповед или нотариално заверяване на договора, включване на друго лице като съдлъжник/гарант и други.
Втората причина за ниския процент на събираемост е ненавременното и неадекватно реагиране на проблема с просроченото плащане. Нашият опит показва, че до 3-тия месец от възникване на задлъжнялостта трябва да е изчерпана възможността за доброволно и извънсъдебно плащане. Ако до тогава не сте подписали погасителен план или ако длъжника не поема писмено конкретни ангажименти за плащане, то това е сигнал, че ще има проблеми в събирането и трябва да се действа бързо.
Как да се действа?
За адекватната намеса е много важно да разполагате с информация за имуществото на вашия длъжник. Съществуват различни възможности за съдебна намеса. Те зависят от имущественото състояние на длъжника и от съставения документооборот по сделката. Колкото по-добри са тези показатели, толкова са по-големи шансовете за събиране.
В първите 3 месеца от падежа препоръчваме да се направи опит да се подпише и нотариално да се завери от страните погасителен план. Настоявайте пред длъжника да гарантира и друго лице изпълнението на този погасителен план. Нотариалната заверка ви дава право да преминете към бърза и по-евтина съдебна процедура на събиране. Има особености на нотариалните споразумения, които задължително трябва да се спазват, за да се постигне целения ефект.
Ако тази стъпка не даде резултат обмислете дали има възможност да се направи предварителен блокаж на имуществото на длъжника. Ако се премине към съдебна процедура е желателно предварително да си гарантирате, че при спечелване на делото ще има от къде да си съберете сумата.
Понякога длъжникът вече предвидливо се е освободил от имуществото си и е безсмислено да се стартира стандартна съдебна процедура. Проверете кога, по какъв начин и на кое лице е прехвърлил длъжника имуществото си. Някои сделки за разпореждане с имуществото могат да се атакуват и да се отменят спрямо вас, но трябва да се съобразите със сроковете и условията за тези действия.
Много от търговските фирми уговарят арбитражни клаузи и възможности за бързо решаване на споровете от недържавни съдилища. Решенията на арбитражните съдилища са окончателни. Има възможност за решаване на споровете само по документи и други предимства, с които е желателно да е запознае бизнеса и да се възползва от тях.
Или, акцентите са:
1.Да разполагате с предварителна информация за имуществото и статута на потенциалния Ви контрагент;
2.Да обезпечите предварително и доколкото е възможно отложените плащания;
3.Уверете се, че документооборота, който създавате и ползвате е издържан. Не е необходимо да имате много документи. Договорът или общите търговски условия, които ползвате трябва да съответстват на динамиката на пазара. Проверете дали има нужда от оптимизиране на Вашия договор и документооборот.
4.Да реагирате своевременно и адекватно. Опитайте се да запазите добри търговски отношения с Вашия длъжник. Респектираният длъжник може да стане Ваш редовен и лоялен клиент за в бъдеще.
Правете това, което можете най-добре. Доверете се на професионалистите в съответните области. Атестат за добър мениджмънт е доколко позволявате на другите да работят с Вашите пари.
Адв. Силвия Бостанджиева е основател и мениджър на консултантска компания Бос консулт ООД, състояща се от юристи, счетоводители и други експерти, специализирани в обслужване на корпоративни клиенти от различни браншове.
Web site: http://bosconsult.org/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене