ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО В ЦЕНТЪР ОТ СЕМЕЕН ТИП! 14-г. момиче се натрови, изпило лекарствата на друго дете

Кметът Пл. Рударски: Със сестра си и две момчета тормозят цяло село, просят, заплашват, бият…

Момиче на 14 години от Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен се натровило с хапчета във вторник вечерта. То изпило лекарствата на друго дете от центъра. Дежурните от персонала са извикали директора на институцията Златка Въжарска, кмета на селото Пламен Рударски и Спешна помощ. Момичето е закарано в МБАЛ „Рахила Ангелова“, където първоначално е отказало да изпие активен въглен, наложило се да му направят промивка на стомаха, няма опасност за живота му. Вчера след обяд е върнато в дома след престой в реанимацията на болницата. Според лекари това не бил първият опит на момичето за самоубийство.

„Това момиче, нейна сестра и две момчета на тяхната възраст тормозят не само персонала, но и цялото село. Чупят стъкла, просят, заплашват хората, разбрах, че дори биели жени от персонала“, твърди кметът на село Дрен Пламен Рударски. „В момента пиша писмо до директора на „Социално подпомагане” в Радомир с настояване децата да бъдат настанени на лечение. Те се нуждаят от специализирани медицински грижи“, каза за вестник „Струма“ Пламен Рударски.

От ръководството на центъра твърдят, че с трудните деца и специално с момичето, което е изпило лекарствата, работи психолог, но засега няма резултат. Преглеждал го е и психиатър.

Четирите деца били много буйни, вместо на училище ходели из селото. Натрупали са по над 120 неизвинени отсъствия. Служители в центъра пък са подали жалби заради нападения върху тях от буйните деца. Според кмета заради поведението им са викани полиция и охранителна фирма. Той е на мнение, че не може деца с проблемно поведение и психични отклонения да живеят заедно с останалите деца. Центърът за деца от семеен тип в Дрен е сред най-уредените в страната, след промените в законодателството и закриването на Дома за деца, лишени от родителски грижи, той бе преобразуван в два центъра от семеен тип и вече в него живеят деца до 18-годишна възраст. Създадени са им отлични условия, храната е спрямо всички изисквания, осигурено им е образование в училището в селото. Повечето от децата спазват режима в институцията, но има и такива, които имат нужда от по-специални грижи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене