Топ Преса на гости на клубовете по конна езда в Разложко

Ралица ВАСИЛЕВА

Нищо не може да замени удоволстви­ето от ездата в пла­нинска местност – планински склонове, чист въздух, красиви изгледи, спокойният ход на коня или луди­ят галоп през зелени поля­ни, бистри потоци и песента на дивите птици. Затова не пропускайте да си подарите едно различно преживяване с един от най-верните спът­ници на човека от незапом­нени времена – конят.

Днес може да се докоснем до силата, подвижността, грациозността и бързината на коня като си доставим удоволствие, посещавайки една от многото конни бази изградени на територията на община Разлог. Съветваме ви, ако не сте се качвали на кон, да минете няколко уро­ка за начинаещи в манеж, започвайки с езда на кор­да. За по-напредналите са курсовете по спортна и екс­тремна езда. Има опция и за почасова езда сред Рилска­та гора над с. Бачево в раз­нообразен терен и премина­вайки различни препятствия – реки, вади, паднали дърве­та, изкачване и спускане на на­клони и т.н. Ми­нават се места с прекрасни гледки към Пи­рин и Родопи­те (Лобарника, Маренчини бла­та, Перивол).

При повече свободно вре­ме може да се впуснете в някои от организираните планински преходи между 1 и 5-6 дни, като например:

– от местността Перивол над с. Бачево към района на хижа и село Добърско и об­ратно;

– от Перивол през мест­ността Русалиите по билото на Рила и вр. Радонов гроб и обратно;

– от Перивол до Предела през ниските поли на Рила и обратно;

– от Перивол през котлови­ната до хижа Яворов (1740 м.) и обратно;

За хората в неравностой­но положение се предлага и хипотерапия, подпомагана от рампа и спе­циална машина за инвалиди. Движенията на коня подобря­ват положение­то на главата и тялото, както и цялостната координация. Доказано е, че ездата на коне има поне четири пъти по-благопри­ятен ефект от обикновения масаж или раз­движване.

Гостите на конните бази могат да изпи­тат невероятни усещания, като опитат дори само една от многото дей­ности, когато са тук:

Конна база „PeriVolas” e разположена в село Бачево, на 6 километра от гр. Разлог в красивата местност „Пе­ривол”, чието име означава „красива гра­дина”. Базата извършва дейност целогодишно. През летния сезон, от началото на месец май до края на септември, програмите се реализират в местността Перивол на няколко кило­метра над Бачево в сърцето на красивата Рила планина. През зимата конете слизат в селото, като разходките и ездата са сред полето и не­вероятната панорама към Пирин планина.

След езда или разходка може да се насладите на до­машно приготвената храна.

СЕЛО БАЧЕВО, ОБЩИНА РАЗЛОГ – WWW.PERIVOLASBG.COM

Клуб по конен спорт „Ру­салиите”се намира на 2 километра от с. Бачево в местнотта „Стране”. Базата разполага с 15 коня: чисто­кръвни арабски, англо-араб­ски, източно-български, пин­то /петнисти/.

С. БАЧЕВО, ОБЩ. РАЗЛОГ, УЛ. „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“ 28 – WWW.RUSALIITE.BG

Конна база „Дворене“ се намира на входа на град Разлог, откъм Банско. База­та е разположена на кому­никативно място, до главен път на самия вход на град Разлог. Заобиколенa e от Рила, Пирин и Родопите, а от базата се разкрива изуми­телна природна гледка. Тук се отглежда най-голямото у нас племенно стадо хафлин­гери.

ГР. РАЗЛОГ, УЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 30 – WWW.COMUNICATORBG.COM/ KONNA_BAZA_DVORENE.HTML

Клуб за конна езда „Вико­ра” предлага място, където можете да се забавлявате активно в компанията на конете. Езда, обучение, раз­ходка с кон, запознаване с чудесния свят на конете в естествената им среда сред красиви места. Една привле­кателна атракция, в която ще научите повече за раз­личните породи коне, техния бит и природа.

СЕЛО БАНЯ, ОБЩ. РАЗЛОГ – WWW.VICORABG.COM

Любопитно:

Най-ранната инфор­мация, че конете са били използвани като ездитни животни е датирана от 1600 год. пр. н. е. и била открита в Египет. Първия писмен до­кумент за коня е бил създа­ден през 1400 год. пр. н.е. и засягал обучението на коне в колесница. През IV век ко­нете започнали да се яздят със седло.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене