И ДПС Югозапад с реакция за гръцката протестна репресия! Имамов: Зимният карнавал на гърците по границата да спре!

Опозиция и мнозинство се обединиха с пълно единодушие в позицията си срещу продължаващата криза от блокадата на гръцките фермери по нашата граница.

Парламентът настоява ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция, а в кулоарите външният министър Даниел Митов заяви, че страната ни ще работи това да се случи.

Декларацията бе предложена от председателя на външната комисия в НС Джема Грозданова. Един след друг представителите на парламентарните групи се присъединиха към становището на мнозинството. „Да“ на протеста на парламента казаха също и от ДПС, БСП и „Атака“.

Депутатите аплодираха транспортния министър Ивайло Московски, когато изригна на трибуната, че гърците пиянстват, пеят и се веселят, докато нашите шофьори страдат.

„Подиграват се брутално с 5-6 хил. камиона, докрай ще отстоявам техните права и искания“, застана на страната на превозвачите Московски.

Той предрече, че напрежението може да ескалира още повече. „Предизвикват умишлено нашите превозвачи“, заключи министърът.

В декларацията се посочва още, че е налице „незаконна блокада“ на границата, организирана от гръцките граждани, както и факта, че гръцките власти не осъществяват адекватен контрол. В декларацията се отбелязват и негативните последици за българските превозвачи.

„43-ото НС не приема блокирането на контролно-пропусквателните пунктове“, се казва още в позицията.

„Ще подкрепим и всички мерки за трайно решение на този „зимен карнавал“, заяви зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. По думите му, тези протести не са епизодични.

„Те са зимни земеделски протести в Гърция и ние знаем последствията от тях“, коментира Имамов, допълвайки, че от тях страда и гръцкият бизнес. Той призова да се търси трайно решение на проблема. Според патриота Красимир Каракачанов сме свидетели на вътрешнополитически, гръцки  проблеми, които властите в Гърция умишлено не решават. Бившият външен министър Кристиан Вигенин пък заключи, че е недопустимо две приятелски, съседни страни да стават заложници на петдесетина протестиращи.

В крайна сметка всички 187 налични депутати гласуваха единно и без оглед на партийна принадлежност общия си протест срщу ставащото на гръцката граница.

– See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/25900-Imamov:-Zimniyat-karnaval-na-garcite-po-granicata-da-spre#sthash.7i6baGbP.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене