ЧОВЕШКА ДРАМА! Благоевградчанка, приписала жилището си на роднини, открита в безпомощно състояние, с бълхи и въшки, съседи търсят помощ на тел. 112

Благоевградчани, живеещи на ул. „Васил Априлов“ в центъра на града, вдигнаха на крак вчера два пъти спешните медици. Те се обадиха и в редакцията на медията със сигнал: „Институциите не предприемат спешни мерки за настаняването на 86-годишната самотно живееща М. Момчилова, която е с тежка деменция и в безпомощно състояние, а през нощта може да умре”.

Сигнал за възрастната жена е подаден и на тел.112 от съседи, които съобщили, че от 3 дни не са я виждали да излиза навън. На място пристигнал лекарски екип от Спешен център – Благоевград, възрастната жена е открита в ужасяващ външен вид, с плъзнали бълхи и въшки. Веднага е транспортирана за спешно отделение на благоевградската болница.

„Касае се за социален случай, пациентката е с изключително занемарен външен вид, не може да разговаря, с тежка деменция, свикан бе лекарски екип за диагностично уточняване на състоянието й”, каза дежурният лекар в спешно отделение д-р Фърговска.

„След направените изследвания не бе установен здравословен проблем от спешен характер, с нормално кръвно налягане, няма данни за получен инсулт или сърдечен проблем, консултирана е с невролог и психиатър. Жената е с доказана тежка деменция и има издадена заповед от психиатър за настаняване в социално заведение. За случая своевременно информирахме и служба „Социално подпомогане“ – Благоевград, на място пристигнаха две служителки, които след проведените консултации си тръгнаха заедно с възрастната жена за дома й. Пациентката се нуждае от обгрижване в социално заведение, състоянието й не налага хоспитализация и провеждане на болнично лечение”, заяви д-р Фърговска. Само след няколко часа обаче възрастната жена бе приета отново, след като съседите й потърсили отново помощ на тел. 112. Информирахме болничния директор д-р Огнян Митев, преценява се къде да бъде приета възрастната жена, заключи д-р Фърговска.

Запознати коментираха, че благоевградчанката живее сама, но приписала жилището си в центъра на града на свои роднини, които не полагат грижи за нея.

24

„Жената от доста време има здравословни проблеми”, разказва съседът Лазар Андреев. Преди една седмица беше излязла навън от къщата си вечерта и не знаеше как да влезе обратно. Прибрахме я с комшийката баба Фрона. На другия ден я видях по улицата, ходеше си нормално, но след още един ден я заварих в безпомощно състояние. Извиках линейка и я качихме. После я върнали. Беше на площадката пред къщата си и не можеше да мръдне, когато се прибирах по-късно през деня. Казах си – как да се прибера и да си легна спокойно, тя до утре може да умре. Пак се обадих на телефон 112, пратиха линейка. Екипът потвърди, че всичко й е наред. Доктор Юруков дори ми гарантира, че докато той е на смяна, жената ще остана в болницата под наблюдение. Знам, че двамата братя на баба Марика са починали, има някакви роднини в София и Велико Търново. В следобедните часове дойде нейна братовчедка, поседя известно време и си тръгна. Живеем в странна държава, в която не можем да помогнем адекватно на един възрастен човек. Пишем стратегии, здравни карти, но всичко остава на документи”, допълни Л. Андреев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене