Истината за „Пирин“!

Независимо от всички катаклизми„Пирин“(Гоце Делчев) ще го има!!!

„Задачата ни е да изградим боеспособен отбор,“обяви треньорът Димитър Крушовски преди първия мач на неврокопчани тази неделяДимитър БОРИСОВ

След последните драма­тични събития около „Пи­рин“(Гоце Делчев) и изтеклия вече месец след проведеното Общо събрание стана ясно, че клубът ще го бъде. Отборът ще продължи своето участие в югозападната „В“ група и в неделя предстои първият му мач от втория полусезон у дома срещу „Сливнишки ге­рой“.

Периодът до двубоя бе бе­лязан от различни събития, сред които бяха и чутите гла­сове за разпад на отбора и стартиране догодина от ок­ръжните групи. Първият тим дори спря да тренира, което даде храна, което подхрани още повече слуховете за фа­лит. Това обаче не се случи и от миналия понеделник 8 февруари съставът отново се събра, макар и в променен вид. Докато траеха събити­ята в зелено-белия лагер си отидоха играчи като Стойко Иванов, Даниел Гогов, Ибра­хим Алим, Борислав Сандев, Иван Макриев – все основ­ни единици от отбора, който през есента изнесе основна­та тежест на мачовете.

крушовскиНа първото занимание след рестарта на подготов­ката обаче дойдоха техни заместници като стария по­знайник на местните фенове и безспорен любимец Ахмед Адемов. Синът на настоящ­ия заместник областен уп­равител Асим Адемов бе се присъедини към тима, след като „Пирин“(Разлог) бе раз­формирован в досегашния си вид и почти целият тим се оказа без работа, независи­мо от това, че проведе почти целия подготвителен цикъл. Освен него завръщане на Градския стадион в Гоце Делчев направи и опитни­ят страж Костадин Янев. На Градския стадион се появи и Теодор Ганчев, бивш футбо­лист на „Места“(Хаджидимо­во), освен него от забравата излезе 23-годишният Георги Василев, юноша на гоцедел­чевци, който през последните години бе на гурбет в чужби­на. Към тях се присъединиха и някои нови играчи от юно­шеския отбор, „очакват се и други“ – обявиха от управата на клуба.

Абди Абдиков първо прие, а после размисли и се отказа да помага на отбора, в който протече по-голяма част от кариерата му. За момента ос­тава във въздуха присъстви­ето на Илия Тафров и Зефир Катунчев, които дадоха да се разбере, че ще се върнат в „Пирин“(Гоце Делчев), а по­сле изчезнаха. Тафров дори игра в единствения приятел­ски мач на неврокопчани през тази подготовка срещу юношите до 19 г. на ОФК „Пи­рин“(Благоевград), спечелен с 1:0 от Димитър Крушовски и компания.

Друга новина свързана с отбора от поречието на Места е това, че бюджетът ще бъде редуциран. Това бе повече от ясно и не изненада никого, след като бе споменато още по време на заседанието на Общото събрание на клуба в средата на януари. От изте­клата в публичното простран­ство информация стана ясно, че онези 230 хил. лв., с които гоцеделчевци разполагаха до момента вече могат да бъдат смятани като мираж, а размерът на финансирането, отпускано от Община Гоце Делчев ще бъде почти на по­ловина до оптимистичните 130 хил. лв. Това обаче може да се случи под едно условия – да бъде гласувано от мест­ния парламент. Паралелно с всички течащи дейности се разработва и кризисен спа­сителен план за започване на изплащането на онези бли­зо 200 хил. лв. дългове към НАП, които тежат като воде­ничен камък на врата на „Пи­рин“ и бяха основна причина за доста негативни случки около любимия на целия ре­гион отбор.

Днес пък изтича времето за картотекиране на футбо­листи и се очаква да стане ясен списъкът на повечето от онези, които ще защитават клубната чест. В навечерието на това събитие и подновява­нето на шампионата разго­варяме със старши треньора Димитър Крушовски.

– Господин Крушовски, изиграхте една-единствена контрола срещу младите на­дежди на ОФК „Пирин“(Бла­гоевград), от която едва ли могат да се правят генерални изводи, но все пак, как видя­хте отбора?

– Наистина е така. За съ­жаление имахме само един приятелски мач през зимната пауза по различни причини. Реално тренираме от няколко дни и общо взето не могат да се правят генерални изводи, но съм доволен от старание­то, волята и себераздаване­то на момчетата. Разбира се има доста неща, върху които трябва да работим и ще тряб­ва доста работа. Да не забра­вим, че ще е нужно и много търпение, защото всичко не може да стане изведнъж, още повече с оглед на про­пуснатото време, в което не тренирахме. Ясно е, че ще има грешки, с които обаче ще трябва да преодоляваме в движение.

– Говорите, че отборът не е тренирал по ред причини, би­хте ли разкрили поне някои от тях?

– Не искам да мисля за миналото, а за настоящето и бъдещето. Не мисля да се връщам назад и да правя ко­ментари за нещо, което е зад гърба ни. Само мога да кажа, че сега ни предстои доста ра­бота.

– Как стои въпросът със селекцията? Ще има ли още нови имена?

– При нас нещата закъс­няха и по всичко личи, че в движение ще правим попъл­нения в кадровия ни състав и корекции, разбира се. Това, което бе видяно на мача срещу юношите на ОФК „Пи­рин“(Благоевград) това ще бъде и кадровият състав, с който ще започнем. Имаше 3-4 играчи, които липсваха по различни причини, но се на­дявам и те да бъдат на линия за неделя. Хубавото е, че има­ме група от 18-20 футболи­сти, с котио ще разполагаме. Имаме проведени разговори с други, чиито отговори очак­ваме.

– Кои са тези футболисти, които може да дойдат в „Пи­рин“?

– За конкретни имена ще кажа, че това са момчета, които могат да бъдат полез­ни на нашия отбор, познати или не чак толкова познати лица, но са хора, можещи да вдигнат нивото на нашия клуб. Също така искам да добавя, че всеки, който иска да помогне на нашия отбор в този момент е добре дошъл.

– Кой е проблемът, който най-напред вие като треньор ще трябва да решавате заед­но с вашите състезатели?

– Видя се в контролата ни в събота срещу благоевград­ските ни съименници, че трябва да насочим най-осе­заемо вниманието си в на­падателен план. Да намерим точните хора, които да ни по­могнат в мачовете за първен­ството именно в тази фаза.

– Дали можем да говорим за някакви цели, поставени пред мъжкия отбор на „Пи­рин“(Гоце Делчев)?

– За някакви големи цели едва ли можем да коменти­раме на този етап. Градим из­цяло нов отбор и освен закъс­нението, имаме много важни играчи, които ни напуснаха и няма как да не се усети лип­сата им. Така че ще има доста неща, които да доизяснява­ме. Важно е да осъзнаем, че върху нас има огромна отго­ворност да играем за честта на „Пирин“. Освен това мом­четата трябва да осъзнаят, че ако се представят добре е много голяма възможност­та да съумеят да продължат своя професионален път в друг – по-голям отбор. Нека не забравяме, че нашият клуб е бил трамплин за израстване на доста футболисти, започ­нали или възродили кариера­та си при нас.

Все пак ние си поставяме задачи, а и ръководството иска от нас се иска да сгло­бим един боеспособен отбор, който да се представя добре в мачовете и дай Боже да по­беждаваме, и то по-често.

– Дали оцеляването в югозападната „В“ група не е най-важната цел все пак?

– Така е! Реално погле­днато, ние сме от тимовете с по-малък точков актив, но не можем да говорим за няка­къв голям страх от изпадане. Сигурно го има това напреже­ние у някои футболисти, но все пак не трябва да даваме воля на подобни мисли. Прос­то ще играем мач за мач и да се представяме възмож­но най- добре, да затруд­няваме съперни­ците и да побеж­даваме по-често. Никой не си прави илюзии, че ще бъде лес­но, но ние трябва да гледаме по-уве­рено напред. Имаме подкре­пата на Община Гоце Делчев, на нашите фенове, което тряб­ва да ни прави повече опти­мисти и да ни мотивира още повече.

– Дали напрежението, за което говорим, няма да ока­же своето влияние в мачове­те занапред? Не е изключено то да се увеличи с оглед на факта, че първите мачове са срещу силните съперници в групата? Все пак голяма част от играчите ви са голобради юноши, ако можем да гово­рим за подготовка, то две седмици, едва ли могат да се нарекат достатъчни.

– Така е. Твърде кратко сме заедно и тепърва ще има да напасват футболистите иг­рата си. Все пак има някои, които за първи път играят заедно. Нормално е да има някакво напрежение в нашия отбор, след като има момче­та, които тепърва навлизат в мъжкия футбол, което нека не звучи банално, но оказва вли­янието си. Вярно е също, че имаме доста трудна програма в началото, след като играем срещу водещите съперници в нашата група, което може да доведе до неприятни раз­вои в мачовете за нас, а това да донесе напрежение. Наша задача като треньори, а така също и на по-опитните състе­затели е да помогнем това да не се случва или да се намали ефектът му.

– Преди време казахте, че сте разтревожен за отбора, за неяснотата, в която бяхте изпаднали. Сега има ли ня­каква яснота и какво ще се случва в отбора като цяло? Накъде ще върви „Пирин“?

– За радост това напреже­ние отпадна и футбол в Гоце Делчев ще има. Въпросът е да изградим за тези 2-3 ме­сеца до края на сезона да изградим отбор, с който да завършим първенството и да се подготвя за бъдещето. Хубавото е също, че започнах­ме все пак, защото другият вариант бе да не започнем изобщо.

– Как стои въпросът с фи­нансирането на отбора, който – не е тайна – има проблеми с дълговете около НАП?

– Това не е в моите право­мощия. Мога само да кажа, че се прави всичко, което е необходимо, но по-обстоен коментар могат да дадат ръ­ководителите на отбора. Моя­та основна задача е свързана със спортно-техническата дейност в отбора и подготов­ката на футболистите.

– Какво е общото настрое­ние в отбора преди старта на втория полусезон, който по стечение на обстоятелства­та е срещу един от отборите, които са постоянни величини в Югозападната „В“ група?

– „Сливнишки герой“ опре­делено е отбор, от който може да се научи доста. Прави сте, когато казвате, че той е една от величините в нашата гру­па, а защо не и отбор, който може да спо­ри с тимове от професио­налния фут­бол съвсем спокойно. Ние обаче не се страхуваме, а напротив. От мачове като този един млад състав като нашия може само да спечели. Ние имаме амби­цията да игра­ем като ра­вен с равен и каквото сабя пока­же. В край­на сметка характери­те се каля­ват в таки­ва срещи. Ние ще играем, за да зарадва­ме нашите привър­женици с представя­нето си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене