ЦИК отхвърли жалбата на лидера на БСП-Гърмен за отстраняване от СИК на роднини на кандидат-кмета от ГЕРБ Сейхан Ахмедов

Със свое решение от днес Централната избирателна комисия отхвърли категорично като неоснователна жалбата на лидера на БСП в община Гърмен Олег Милев.

Жалбата, която е подадена на 17 февруари 2016 г., е срещу решение № 276 от 16.02.2016 г. на ОИК-Гърмен и касае изборите в село Хвостяне на 13 март.

Тя е била адресирана до председателя на Общинската избирателна комисия адвокат Катя Кардашева с искане ОИК да извърши проверка на основание чл. 96 от Изборния кодекс и да бъдат отстранени от СИК в Хвостяне лицата Ибрахим Рифат Ахмед и Ферад Сейханов Ахмедов – съответно брат и син на кандидата за кмет от ПП ГЕРБ Сейхан Ахмедов, който на предстоящите избори ще се конкурира с Баадин Юсеинов от БСП.

Лидерът на БСП Олег Милев е подал жалбата си до ЦИК, след като се усъмнил в пристрастност от страна на ОИК-Гърмен, откъдето тя също е била отхвърлена като неоснователна.

Централната избирателна комисия, след като се е запознала с жалбата и преписката към нея, е счела, че решението на ОИК-Гърмен е правилно и съобразно, а посочените в жалбите на Милев роднински връзки като основание за несъвместимост между членовете на СИК и кандидата за кмет на Хвостяне Сейхан Ахмедов не попадат в ограниченията, предвидени в чл. 66, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс.

Предвид изложеното и на основание чл. 53, ал. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс, Централната избирателна комисия оставя без уважение жалбата на Олег Илиев Милев срещу решението на ОИК-Гърмен от 16 февруари и я определя като неоснователна.

Решението, подписано от председателя Ивилина Алексиева и секретаря Севинч Солакова, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене