Без категория

В бивша кланица незаконно преработват чушки, 16 жени обгазявани с отровни изпарения

244-01-100-DSCN4259

Незаконен цех за преработка на заленчуци откриха в Дупница инспектори от Агенцията по храните в Кюстендил. В цеха, собственост на Димитър Димитров син на популярния в мина­лото дупнишки търговец Минчо Влао, проверяващи­те са открили 6 тона чушки, внесени от Гърция, където е омъжена дъщерята на собс­твеника, които след прера­ботка се връщат обратно зад граница. За незаконната дей­ност на ц£ха шефът на Аге­нцията по храните Първан Дангов сезира Районната прокуратура в Дупница, Басейнова дирекция в Благоев­град и Инспекцията по труда в Кюстендил.

Производственото хале се намира до парк „Рила“ в Дуп­ница. Преди години помеще­нията на сградата се изпол­зваха за кланица. В момен­та на входната врата на имо­та има табела „Продава се“.

В акцията, в която участва­ха и полицаи, инспекторите заварили 16 жени да работят в цеха. Откритите 6 тона чуш­ки са под запрещение и ще бъдат унищожени, предприя­тието е запечатано. Глобата ще е от 2000 до 10 000 лв., защото предприятието е не­законно, заяви Дангов. Це­хът няма пречиствателна станция, саламурата от чуш­ките се изсипва в река Бис­трица, която минава покрай сградата. Преди 2 дни дупни- чани ми звъннаха по телефо­на и ме уведомиха, че на мо­менти по реката се носи пяна. Най-вероятно тази пяна е от изсипаната сала­мура, но това ще решат ин­спекторите от Басейнова ди­рекция, допълни той.

Жените работят в отровна среда, дишат изпаренията на оцет и други примеси от са­ламурата. Ще сезирам про­куратурата, тъй като няма до­кументация какво е съдържа­нието на саламурата, в нея може да са сложени всякак­ви течности, опасни за здра­вето на хората, категоричен бе шефът на Агенцията по храните.

Чушките идват от Гърция в бидони, работничките вадят дръжките и семето на чуш­ките и отново ги връщат в съ­щата саламура. Имам съмне­ние, че преработената про­дукция не се връща в съсед­ката ни, а се предлага в бъл­гарската търговска мрежа, каза Първан Дангов.

Неговите инспектори са из­зели цялата документация на фирмата, а не са установи­ли нито един документ, с който да се разрешава пре­работката на хранителни продукти. Работнички в це­ха съобщиха, че вчера на­чалникът ги предупредил да не идват на работа.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене