Община Благоевград плаща 1500 лв. на ухапана от куче жена

Община Благоевград трябва да плати 1500 лева на Б. Пендуркова, която била ухапана от безстопанствено куче. Окръжните магистрати потвърдиха решението на районния съд. Сумата е обезщетение за претърпени от благоевградчанката неимуществени вреди в резултат на причинено й на 4 март 2015 г. увреждане – ухапване от безстопанствено куче. Върху сумата ще се заплати и законна лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане. Съдът обаче отхвърли иска на потърпевшата в пълния му размер от 5000 лева като неоснователен. Присъдени са и сторените пред първата инстанция разноски.

Община Благоевград обжалва решението с искане да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да се отхвърли предявеният иск като неоснователен и недоказан. В жалбата се твърдеше, че съществуването на безстопанствени кучета на територията на общината не може да обуслови осъждането й, тъй като отговорността при непозволено увреждане се носи за противоправно и виновно поведение. А по делото не е доказано наличие на такова от страна на общината. Не е налице пряка връзка между поведението на общината и това на безстопанствените кучета, липсва причинна връзка между увреждането на пострадалата и бездействието на кметството, твърдяха юристите.

Но Окръжен съд – Благоевград потвърди наказанието, решението е окончателно. Общината ще плати и 300 лева разноски пред въззивната инстанция, сторени от ухапаната от куче жена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене