Държавата покрива разходите на театъра в Благоевград

Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет дълговете на осем държавни оперни, театрални и балетни трупи, които са с отрицателен баланс за изминалата 2015 г., съобщават от културното ведомство.

Това са театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца, както и столичната оперета и операта в Стара Загора. Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране, който трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите.

Днес Министерският съвет реши субсидиите, които държавата изплаща за един лев приход на различните сценични институти, да останат същите. 

Драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв., куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв. Сумите бяха приети през юли миналата година с новата методика, според която финансирането вече е на база лев приход, а не продаден билет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене