(ВИДЕО) Само за 8 часа опашките ГКПП Кулата се стопиха

Само за 8 часа тази нощ огромните опашки на ГКПП Кулата се стопиха и в момента няма чакащи тирове на българо –гръцката граница. Вчера вечерта чакащите камиони се извиваха на 11 километра навътре в България, като колоната бе двойна. Мярката се предприе, за да тировете се нареждат на магистрала „Струма“ и да не достигнат до двупосочния международен път Е-79 край Сандански.

Към този час Българо-гръцката граница при ГКПП „Кулата – Промахон“ остава напълно отворена. Припомняме, че около 21:30 часа вчера граничният пункт между България и Гърция бе отворен, след почти цял ден преговори. Напрежението между чакащите шофьори и гръцките протестиращи непрекъснато ескалираше. С гърците дойдоха да преговарят евродепутатите Андрей Новаков и Ангел Джамбазки, областният управител на Пиринско Бисер Михайлов, кметовете на Сандански и Петрич – Кирил Котев и Димитър Бръчков, а привечер дойде и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Именно след неговото включване в процеса на преговорите се достигна до някакво, макар и временно решение. Бе договорено границата да бъде отворена до изтеглянето на всички чакащи камиони и от двете страни на границата, а на шофьорите, влизащи в Гърция, поне засега им е осигурен транспортен коридор до Игуменица.

„Също така бе договорено, след като се изтегли цялата опашка от тирове, следващите блокади да пропускат български товарни автомобили от 11:00 до 16:00 часа“, уточни Московски.

Министърът също така се договори с чакащите шофьори от българска страна да преминават през границата на облекчен режим, за да не се бавят много.

Така че днес блокади на границата също се очакват, тъй като условието за пълно изтегляне на чакащи камиони е изпълнено.

На другия граничен пункт „Илинден – Ексохи“ камиони все още не се допускат. Той обаче е отворен за автомобили и автобуси.

 

Ето каква бе ситуацията вчера на ГКПП Кулата: 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене