Уволнената служителка на НПМ „Самуилова крепост“ Ю. Маркова се оплаква за уволнението си , но никъде не споменава сумата от 2400 лева, която получи като компенсация

Бившата служителка на историческия обект нямала необходимото за длъжността й образование. Музейни служители получавали възнагражденията си през булстата на читалище „Братя Миладинови”

Началникът на хуманитарния отдел на Общинска администрация – Петрич Методи Бисерков  е назначил на своя глава бившата екскурзоводка в национален парк музей „Самуилова крепост” Юлия Маркова, без да има правомощия за това, разкри проучване на zapetrich.com. Бисерков и Маркова са братовчеди, и е ясно защо той е заобиколил закона, според който Маркова може да бъде назначена единствено от директора на историческия музей Сотир Иванов.

По тази причина братовчедското назначение на екскурзоводката е незаконосъобразно. Именно това е един от мотивите, заради които Маркова бе освободена от работа преди няколко дни. Другият мотив за освобождаването й е липсата на образователна степен „бакалавър”, която се изисква от закона. Маркова е със средно образование, и не може да бъде екскурзоводка в Националния парк музей.

Методи Бисерков е станал „работодател” и на други двама служители на НПМ – Николай Манолчев и Димитър Голчев. Възнагражденията им са превеждани през булстата на читалище „Братя Миладинови” в Петрич. Което също е неправомерно, и е достойна тема за проверка от страна на икономическа полиция и прокуратурата. Бисерков е назначавал хора, без да има право на това, което също го прави клиент на току що цитираните институции за превишаване на правомощията му.

Независимо от всичко, явно подтиквана от хора от обкръжението на бившия кмет Вельо Илиев, Маркова се оплака пред регионална медия, че е била освободена по унизителен начин. Дори подпъхна на публиката снимка, на която уж в последната събота е сниман служител на НПМ, в момент когато спи на пейка в обекта.

Истината за тая снимка е съвсем друга. Направила я е самата Юлия Маркова преди 3-4 месеца. Тя действително е снимала спящ на пейката служител. Но вместо това, би могла да го събуди да работи, вместо да го снима.

Маркова твърди, че е работила като екскурзоводка 34 години. А забравя да спомене, че упадъкът на НПМ обхваща над 20 години от стажа й на екскурзовод  в парк музея. Упадъчните години на НПМ започват в началото на 90-те години на миналия век. Тогава тя е била в разцвета на силите си, но е допуснала това да се случи.

Най-интересният факт след освобождаването на Юлия Маркова от работа е фиксиран от статистиката на Исторически музей – Петрич. Откакто тя не е на работа, потокът на туристи в „Самуилова крепост” рязко е нараснал. /zapetrich.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене