Напрежение: Украйна и Русия пред военен сблъсък в Крим

Украйна

Украйна и Русия са на прага на военен конфликт във връзка с покачващото се напрежение в автономната република Крим. Украинските сили за сигурност бяха поставени в режим на повишена готовност. Едновременно с това Русия обяви, че ще защитава правата на своите сънародници и ще реагира „безкомпромисно“ на всяко тяхно нарушение.

Напрежението между двете страни ескалираq след като по-рано тази сутрин сградата на парламента на Крим бе нападната и окупирана от около 60 души. Според очевидец всички окупатори са добре въоръжени и са „очевидно професионалисти”, предаде „Фокус“. Първоначално в сградата са проникнали около 30 души, които са извели охраняващите полицаит. По-късно е пристигнал автобус с още около 30 души с голямо количество амуниции, автомати „Калашников“, снайпери и гранатомети. Над сградата на парламента на автономната република, която се намира в състава на Украйна, е издигнат флагът на Русия.

По-късно стана ясно, че сградата на кримския парламент се контролира от представители на самоотбраната на рускоезичното население на Крим. Освен това на територията на целия полуостров стихийно се формират отряди за самоотбрана от рускоезичното население, които се отправят към столицата на автономията.

За да защити руското население в автономната област Русия съобщи, че изтребители са поставени в бойна готовност по западните граници.

Украйна отвърна, като обяви, че служители на украинските специални служби ще се отправят към Симферополския район, за да „прехванат руските БТР-и”, за които се смята, че са изпратени да засилят охраната на обекти на Руския черноморски флот, който има бази в Крим.

Вижте още: Путин вдигна по тревога войските в Западна и Централна Русия

Временният президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че е заповядал на силите за сигурност да предприемат „всички необходими мерки” за опазване на гражданите. Той призова руските формирования в Крим да не напускат военноморската база.

„Обръщам се към военните командири на Черноморския флот: всички военни трябва да останат на територията, предвидена в договорите. Всяко придвижване на военни ще бъде възприето като военна агресия“, заяви Турчинов пред украинския парламент. Той нарече отрядите за самоотбрана на рускоезичното население „престъпници във военни униформи“.

Турчинов е наредил на силите за сигурност на страната „да защитят гражданите в Крим и да накажат престъпниците”, окупирали сградата на кримския парламент. Турчинов се обърна към гражданите с призива да запазят спокойствие. „Всеки опит за завземането на сгради ще бъде разглеждан като престъпление срещу украинската държава с всички произтичащи от това последствия”, каза още временният президент на Украйна.

Изказването бе направено от парламентарната трибуна преди заседанието, на което трябва да бъде одобрено новото правителство.

Очаква се то да бъде оглавено от Арсений Яценюк. Борис Тарасюк е кандидатът, издигнат за поста вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията, докато Александър Шалапак се очаква да заеме поста министър на финансите. За външен министър е предложен Андрей Дещиц. Журналистката Татяна Черновил, която беше пребита от силите за сигурност, е предложена от Евромайдана да оглави антикорупционното звено към правителството. Начело на вътрешното ведомство може да застане Арсен Aваков, а Дмитри Булатов да стане министър на спорта.

www.manager.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене