Кметът Ахмед Ходжов: Лавандулата е реалната алтернатива на тютюна в Господинци

„Наскоро в качеството си на кмет бях поканен на среща с предприемачи, които поддържат връзка с външни фирми, даващи реална прогноза за нашия регион. Според техните твърдения и проучвания за Господинци и региона, най-добрата алтернатива на тютюна е лавандулата“, заяви кметът на гоцеделчевското село Ахмед Ходжов.

Първото семейство, което вече се е престрашило да заложи още през тази година на лавандулата, е Хаджиеви, което вече е посяло първите декари.

„Макар че на този етап новата култура още е мит, не е изключено лавандулата наистина да стане стопроцентов заместител на тютюна. За радост, едни от първите местни жители, които се насочиха към тази новост, са от моето село“, сподели още Ахмед Ходжов.

Той заяви, че все още е рано да се слага „каруцата пред коня“, но трудолюбивите хора от Господинци са решили да опитат и се надяват прогнозите на външните фирми за алтернативата на тютюна да излезе вярна, тъй като лавандулата е многогодишно растение, което се отглежда много по-лесно от тютюна, дава по-високи добиви и цената е далеч по-добра от тази, която фирмите дават за жълтото злато

За жалост, тютюнът, който през годините даваше препитание на почти цялото население на Господинци, отива в историята. Ниските изкупни цени и липсата на интерес от страна на фирмите изкупвачи са на път да откажат от отглеждането му и най-заклетите тютюнджии в селото, е мнението както на местните жители, така и на кмета Ахмед Ходжов, който полага усилия хората от Господинци, които основно се занимават с полска работа и тютюнопроизводство да намерят по-добре платена алтернатива на тютюна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене