Столетницата Стана Сотирова от село Беласица: Най-важното в живота е спокойствието и да не мислиш лошото на никого…

Кметът на Петрич Димитър Бръчков подари вчера огромен букет цветя и плазмен телевизор на столетницата Стана Сотирова. Той й пожела много здраве и й връчи поздравителен адрес от общината. Към поздравленията с цветя и подаръци се включиха кметът на село Коларово Атанас Гошев и заместник-кметът на Петрич по хуманитарни дейности Илияна Попова.

Баба Стана Сотирова е родена на 1 януари 1916 година в село Беласица. Преди 8 години се преместила при дъщеря си и зет си Малина и Никола Ръжданови в съседното село Коларово. Родила е седем деца, две от тях са починали.

„Здрава съм, нито сърце ме боли, нито глава. Само не мога да ходя”, каза баба Стана, докато приемаше подаръците. Днес нейната многобройна челяд се събира на голямо тържество в село Коларово, за да отпразнуват подобаващо юбилея на своята майка, баба, прабаба и прапрабаба. Баба Стана Сотирова разказа пред гостите си вчера за своя живот и за вижданията си за сегашния живот:

„Гледам телевизия, слушам какво се говори, броя колко мъже и колко жени от селото са умрели. Мъжете по-малко живеят, не знам защо е така. В нашето село има 50 жени вдовици и 20 мъже вдовци.

Ядосвам се на политиците. Ама да се ядосваш няма смисъл. Само спокойствието е добро. Аз съм преживяла толкова мизерен живот, за да доживея до тези години. Цял живот съм работила земеделие. До 70 години садих тютюн. След това бях в звено за бране на грозде. До 1990 година бях звеноводка на това звено. Набирахме по 20 тона грозде на ден.

Най-важното в живота е спокойствието и да не мислиш лошото на никого. Веднъж намерих 1800 лева на един човек, дадох му ги заедно с партийния билет и паспорта. Той ми каза, че липсва 1 лев. Аз се обидих, защото му ги бях дала всичките. После той си осъзна грешката. Гледайте да правите добро. Това казвам на своите 10 внуци, 15 правнуци и 8 праправнуци.

Ям всичко. Живея в образцов дом, доволна съм от щерката и зетя, и от внуците, бог да ги благослови всичките. От 8 години живея при зетя и дъщерята в Коларово, един път не ги чух да се скарат. Преди време ядох едно зеле и едно листо ми застана на гърлото, един месец вода не можех да се напия, нито хляб да хапна. Ама като ме откара детето в София, от врата на врата ме караше, та ми изкараха листото с маша. Веднъж пийнах по погрешка сода за сапун (сода каустик) преди 16 години… и пак преживях. Какъв е тоя живот, и аз не знам.

Сега децата се раждат недоносени. А защо? Ами колко кутии цигари са изпушили жените, докато забременеят? Ходят по баровете, пият алкохол, пушат цигари. А ние не знаехме цигари да пушим. И в какво време сме живели – нямахме нито ток, нито чешми, нито перални, нищо. Цял ден работиш на полето, прибираш се и правиш хляб и вечеря. И какво ядяхме – само боб и зеле.

Сега пенсията ми е 197 лева. Ама не стигат. Добре че ме гледат зетят и дъщерята, бог да ги благослови. И закуската ми закуска, и чистотата ми чистота, и кафето ми кафе. Много съм доволна и от внучетата. Правнучето Николай учи в София, като се прибере, нощува в моята стая.

Доволна съм от сегашния живот, ама сегашната младеж не е младеж. Всичко пуши, краде, не помага. Ученичка в трети клас – и тя пуши. Гледах предаването на Слави, като наизлязоха към десетина жени – чисто голи… Тия нямат ли майки? Да вземеш една коприва, та да ги заплюскаш, да ги заплюскаш… Не ги ли се срам, та голи да излизат, това ли е геройството? Гол човек е жив дявол. Сега няма ни морал, ни религия. Няма уважение към старите. Колко стари хора умират самотни вкъщи? Колко деца намират умрели?

Затова казвам, че като моето семейство не знам дали има друго. Малина е златен човек, зетят Никола още рано идва да ме пита какво правя. С блага дума, защото на човек не се яде месото, яде се думата”.

Дъщерята Малина добави: „Майка ми ни научи на труд и уважение. Имам братя, които идват много често. Те за мен са като бащи, защото съм най-малка, аз съм седмото дете, две са починали. Майка ми обича да гледа всичко по телевизията, най-много обича да гледа парламентарния контрол в петък. Политиката цялата я знае. Най-много я интересува дали ще се увеличи пенсията”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене