ВСС избра Ивайло Илиев за председател на Районна прокуратура-районнКюстендил

Висшият съдебен съвет избра с 19 гласа „за“, нито един глас „против“ и един глас „въздържал се“ Ивайло Володиев Илиев за административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Кюстендил.

Прокурор Илиев има над 5 години общ юридически стаж, а от 2015 г. е заместник-административен ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил. Преди да влезе в съдебната система, Ивайло Илиев е работил като разследващ полицай.

В Концепцията за стратегическо развитие на прокуратурата той посочва като основна цел усъвършенстване на организацията на дейността и качеството на управление на Районна прокуратура – Кюстендил. За постигането й кандидатът набелязва мерки за подобряване на качеството на прокурорската дейност и на дейността на разследващите органи за повишаване на професионалната квалификация на магистратите и на съдебните служители, за управлението на финансово-стопанската дейност, както и за усъвършенстване на организацията на деловодната дейност и документооборота.

Прокурор Илиев възнамерява да увеличи натовареността на административния ръководител и да допринесе за изграждане на положителен микроклимат в колектива на Районна прокуратура – Кюстендил. Той заяви намерение да пренесе добри практики от работата на Районна прокуратура – Дупница в Районна прокуратура – Кюстендил като създадения регистър на съдебните заседания, в които са ангажирани прокурорите, по отношение на работата с деловодната система и други.

Въпроси към кандидата поставиха членовете на Висшия съдебен съвет Магдалена Лазарова, Галя Георгиева, Елка Атанасова, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Каролина Неделчева и Румен Боев. Те поискаха информация как ще състави своя ръководен екип, ако му бъде гласувано доверие за административен ръководител, относно необходимостта от повишаване на качеството на прокурорските актове, за взаимодействието с разследващите полицаи и мерките за тяхното активизиране за разкриване на престъпления, във връзка с оптимизацията на съдебната администрация и други.

Подкрепа за кандидата заявиха членовете на Съвета Елка Атанасова, Соня Найденова и Камен Иванов. Те се обосноваха с професионалната му биография, натрупания опит и самочувствие, със заявеното от прокурор Илиев намерение и вече вложените лични усилия за подобряване на работата на разследващите полицаи.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене