Афганистанец върти трафик на хора от ромската махала в Благоевград

Афганистанецът Рашид Джан, живеещ в циганската махала на Благоевград, е арестуван за участие в организирана престъпна група за трафик на имигранти в Западна Европа.

Чужденецът, който е бил със статут на постоянно пребиваващ у нас, е закопчан заедно с шестима българи при съвместна операция на МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура за пресичането на нелегалния трафик на хора.

Организираната престъпна група е действала от януари 2015 г., а основната й дейност е била свързана с превеждането на чужденци през територията на страната и извеждането им към страни от Западна Европа, съобщиха от Спецпрокуратурата. Обвинения са повдигнати на Светослав Щилянов, организатор и ръководител на групата, Ради Гарджев, Стефан Велинов, Валентин Киров, Митко Стоянов, Стамат Костадинов и Рашид Джан. Извършени са претърсвания и изземания в сгради и автомобили в областите Благоевград, Перник, Бургас и Пазарджик. Конфискувани са банкови карти, документи за парични преводи, компютри и други. Заедно с трафикантите са задържани и над 40 имигранти, преминали нелегално у нас.

Седмината обвиняеми са задържани за 72 часа с постановления на прокурор от Специализирана прокуратура и предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене