Мелник оживява за празника на виното

Фестивалът на прочутото мелнишко вино „Златен грозд” ще привлече десетки туристи от страната и чужбина в най-малкия град у нас. В момента почти всички хотели и къщи за гости са резервирани от посетители, които ще пристигнат през уикенда, за да опитат от напитката на боговете. Майстори винари ще дадат ценни уроци за направата на течния еликсир, а механджиите вече точат щедро вино от бъчви и бидони.

photo_verybig_1213726

На 6 февруари ще се осветят младите вина, а за присъстващите ще свири Духов оркестър – Сандански. На сцената ще се качат и талантите от Ансамбъла за народни песни и танци към читалището. Кукери от Петрич ще играят за здраве и берекет, ще прогонят злото от Мелник. Ще бъдат наградени и избите, които участват в конкурса за най-добро вино от сорта „Широка мелнишка лоза”. Отличия ще има и за победителите в надпреварата за най-добро домашно вино, която ще се проведе в две категории – вино от „Широка мелнишка лоза” и вино „Букет”. Всички еликсири ще бъдат оценявани от комисия от специалисти.

Вторият фестивален ден ще открие народният певец Иван Гоцев, а за гостите ще свирят гайдари от Родопите и ще танцуват и пеят фолклорни групи от няколко сандански села. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене