Владимир В. Жириновский: Ние сме за България! Винаги сме готови да дойдем на помощ! Вашите ръководители са виновни за лошите отношения между нас!

Едно интервю на Борис Анзов, оператор Илия Дробошевский, за „Медия Мост” – медиен партньор „Топ Преса” и НПО „ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК”  от Русия, Москва, Руската Държавна Дума 

02.02.2016 г.  

Четете само в „Топ Преса” за спомените на Жириновский от гр. Сандански. 

Владимир Вольфович Жириновский е роден 1946 г.в Ейдельштейн, Алма-Ата, Казакска, СССР – съветски и руски политик, заместник-председател на Държавната дума (2000-2011), основател и председател на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Пет пъти е участвал в изборите за президент на Русия (1991, 1996, 2000, 2008, 2012). Журналист, писател и политически дълголетник на Руската политическа сцена.

– Руско-българските политически отношения. България и Русия ги свързват дълбоки исторически взаимоотношения. Като започнем от кирилицата, обща култура, религията и стигнем до там, че  Русия е помогнала на България да се освободи от пет вековното османско робство. Сега наблюдаваме как се опитват да изменят нашите учебници по история. Робство е нямало, едва ли не руски сепаратисти и български терористи са се борили против Османската империя заедно. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

– Ние винаги сме имали добри отношения към България. Но така се случва, че България сама и в Първата световна война, и във Втората световна война се оказва в стана на противниците на Русия. Това са грешки на българското ръководство. Аз помня вашия президент Желю Желев. Към мен той се отнесе лошо през месец декември 1994 година.
Ако не се лъжа, той тогава ви изгони от България?ВВЖ

– Да, да. Обяви ме за персона нон грата. Не се нарича изгонил, а персона нон грата. Ето това са начините да разделят България и Русия, това са грешките на всички, които идват на власт в България, на самите ръководители. Народът винаги се е отнасял добре към Русия и руснаците. Сега България отново е във враждебния стан. Естествено съдбата ви не е за завиждане. Ще трябва да се борите с Турция. Турците, така да кажа, имат желание да си разширят границите. България не е спечелила нищо от влизането й в ЕС. Но това вече нека го решава българският народ. Може би ще се появи друго ръководство и това ще се промени. Но за сега ръководството на България е настроено враждебно към Русия. Отказа се от добрия контракт по „Южен Поток”, който щеше да бъде много изгоден за България. Също така строителството на Атомната станция. Американците ви предложиха два пъти по висока цена. Туристи също, можехме да ви изпращаме все повече и повече, а сега е обратното. Ние се отказахме от турските и от египетските курорти, в перспектива и от българските също ще се откажем. За съжаление така се получава. Виновни са  ръководителите на България. При нас, независимо от всички усложнения, от всички антируски изказвания (в това число и пренаписването на историята в учебниците в България), отношението ни е положително.

– Отделни части от българското население са обезпокоени от това, че България е член на НАТО и в България се появиха американски танкове Абрамс. Няма ли да се получи така, че да ни накарат да воюваме едни срещу други. Хитлер не е могъл да го направи, има слухове, че българският Цар Борис III е бил отровен от Хитлер за това.

– Да, да. Всички, които влизат в НАТО и имат на своите територии военни бази на НАТО и отделно американски, се добавят в зоната на риска. В случай на голям конфликт всичките тези територии ще бъдат подложени на атаки, за да се изключи възможността да нападнат Русия. Тук пак са виновни българските ръководители. Същото го правят и поляците. Сами се слагат в зоната на риска. Можеше цяла Източна Европа, от Полша до България да съхрани неутралитета си. Но не искахте! Влезнахте в НАТО! Какво да правим? Ние ви предлагахме или съюз с Русия или неутралитет. Вие избрахте най-лошия вариант – да сте в услуга на НАТО, но с това рискът за България е голям.
– България спря руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Имахме даже опити да се разрушават руските паметници в България. Слава на Бога това не беше направено. Какъв е вашият коментар?

– Всичко това отново е една антируска линия в ръководството на България и външната ви политика. България помагаше и Югославия да бъде бомбардирана. Също така и други въпроси решавахте не в полза на Русия, а напротив, обратното, против Русия. Второ какво казахте по бомбардирането на Югославия?

– За хуманитарната помощ.

– Ааа, самолетите ви пречат. Ние возим хуманитарни помощи, може и да са военни, но това е наше право, а България затвори въздушното пространство. Сега България заедно с Турция действа против нас. Пет столетия България е страдала от Турция. Ние ви освободихме. А сега България заедно с немците и турците са против нас. Това е чудовищно. Незнам за какво го правят ръководителите на България.
– Както вие казахте, може би, това не е решение на българския народ?

– Еднозначно, на ръководителите ви. Това са няколко души, възможно е по-късно да съжаляват за това,  възможно е дори да бъдат и съдени, но за сега са придържат към такава враждебна линия. Виждате, че Гърция не предприема нищо. Не заема антируска позиция, а вие българите се предадохте. Всичко това е неправилно. Ръководството на България е против Русия, но това е  против и срещу самия български народ.

– Владимир Вольфович, през 2012 г. вие бяхте кандидат за президент на РФ и обещахте, в случай на Вашето избиране като президент на Русия, да изгоните всички имигранти от Русия и да дадете работа на руските граждани. Как ще коментирате потока от бежанци в ЕС? 

– Този поток ще продължава, в това число и в България. Това е голяма беда за ЕС. Още няколко милиона ще дойдат от изток, основно от арабските страни, което ще създаде напрегната обстановка  в Източна Европа, в западна Германия, Франция, в това число и България. Ние нямаме такива проблеми. Ако възникнат, ще предприемем най-крайни мерки. Имигрантите не искат да идват при нас. Тук е студено и не даваме никакви помощи. За това те ходят към ЕС, където им помагат и където е топло. В този план имаме голям плюс от времето и отсъствието на всякаква социална помощ за подпомагане на имигрантите.

– В предстоящото лято руснаците няма да могат да отидат на своите любими курорти в Турция и Египет. Може ли България да ги замени или ще се пренасочат към Крим?

– Руските туристи задължително ще ходят в Крим, защото това е Русия. В България ще ходим, ако ситуацията се промени в полза на Русия. Българските курорти са ни по-близки отколкото турските и египетските. Миналата година имаше по няколко полета на ден към България, в направление Москва-Бургас, Москва-Варна. За това всичко зависи от българското ръководство. Ако се смени линията, ще насочим много руски туристи в България. Ако продължавате с антируската линия, сами ще изгоните нашите туристи от България.

– Владимир Вольфович, това е последният наш въпрос. В България помнят вашата визита през 90-те години в град Сандански, ако не се лъжа? Какви са вашите спомени?

– Няколко пъти съм бил в България, в това число и в гр. Сандански. Даже помня историческото му име. Сандански е комунист, Свети източник – Свети Врач, първото му историческо име. Град Сандански е добър курорт. България е хубава страна с неземно красива природа. Много ми харесва!  Ходил съм по горите и планините ви. Бил съм и на Черно море, в Златни пясъци и в Бургас. На много места съм бил. От границата Ви с Турция съм влизал в България и директно от Москва. Имате прекрасна страна! Имате и най-доброто отношение от нас към вас. Ние ще чакаме, докато се появи нормално или поне неутрално отношение. Не говорим задължително за проруско отношение, а за неутрално. Достатъчно е да не е антируско. Тогава отношенията ни отново ще се оправят. Ние всички тук в Русия сме за България, за добри отношения, това е.
– Искам да ви подаря от нас, нашата редакция и от всички признателни българи, тази бутилка  вино.

– Каберне, в Русия ли го разливат?

– Да защото има санкции!

– От България го доставят? Вила Винифера, много ви благодаря.

– Имам и българско сирене за вас.

– Вашето сирене е великолепно. В Русия се продава българско сирене, но на мен ми се струва, че то не е съвсем българско. Още помня вкуса на българското сирене, соленко е едно такова и е от овче мляко. (В хладилника да го сложите –  нарежда на своя помощник Жириновский.)

Да, ние можем да купуваме от вас всичко. Всичкото ви сирене, всичките ви зелени чушки, всичките ви плодове, на всичките ви курорти може да са нашите туристи, ще ви изкупим всичките свободни недвижими имоти. Щяхме да ви даваме почти  безплатно електроенергия. Щяхме да построим мощна атомна централа в Козлодуй, ако не се лъжа?  Белене. Всичко можем да направим. Щеше да цъфти вашата страна, да цъфти! Но ето, днес българските ръководители са се изплашили от нещо и сте на каишката на НАТО.

– Вземете и Българско Лечо – Лютеница. 

– Лечо! Великолепно! Великолепна лютеница! Правите я вие българите, можете да я правите. Русия е готова във всеки един момент да дойде отново в България, да купува от нея и във всичко да помага. Ние сме един народ! Една азбука имаме и нашите култури са много близки. Така, че ние никога няма да оставим България! Стига само ръководителите ви да не пречат на нашите взаимоотношения. Ние сме за България! Това е всичко, всичко най-добро ви желая!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене