Мария Габриел: Доброто функциониране на „горещите точки“ е ключово за контрол на миграционните потоци

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел участва в дебата с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министъра на външните работи на Холандия Берт Кундерс относно подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет. Държавните и правителствени ръководители от ЕС ще се срещнат на 18 и 19 февруари, за да оценят изпълнението на решенията си в отговор на миграционната и бежанската криза и обсъдят плановете на Обединеното кралство за провеждането на референдум за оставане или излизане от Съюза.

Във връзка с миграционната криза, Мария Габриел обърна внимание на два основни въпроса. На първо място тя призова да бъдат отстранени констатираните слабости при функционирането на т.нар. горещи точки. Понастоящем само три са оперативни и е нужно да бъде ускорено изграждането на другите осем. На следващ ред зам.-председателят на Групата на ЕНП настоя за ефективно прилагане на споразуменията за реадмисия. „Нужно е да бъдат подновени преговорите, блокирани от години, както и да се следи за изпълнението на вече сключените споразумения.“, отбеляза Мария Габриел.

По отношение на референдума във Великобритания, тя приветства готовността за задвижване на преговорите с Обединеното кралство и постигане на споразумение. В същото време привлече вниманието към принципа на субсидиарност, който би бил поставен под заплаха, ако се отиде толкова далеч, че се даде право на вето на националните парламенти, без паралелно засилване на ролята на Европейския парламент. „Съществува опасност да дадем възможност на една държава-членка да зачеркне една от основните свободи на Европейския съюз. По този начин можем да отворим кутията на Пандора и да насърчим и други държави-членки да оспорват основополагащите европейски принципи през следващите години. Нека не допускаме задействането на процеси, напълно противоположни на заложените в Лисабонския договор за европейска интеграция“, заключи Мария Габриел, изразявайки надежда, че ще бъде постигнат консенсус както в рамките на Европейския съвет, така в целия ЕС.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене