Шарен маскарад в Перник

Още рано сутринта Перник осъмна със звън на хлопки и чанове, с пъстротата на костюмите на сурвакари, кукери, бабугери, със страховитите маски. Цялото това пъстро многообразие гонеше злото от душите ни, от домове, градове и села. Тук, на площад „Кракра“ в Перник започна ХХVМеждународен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“.

9

„България цяла, сега вази гледа! Тази пъстра черга трябва да влезе в рекордите на Гинес с многообразието на костюми, причудливи същества, гонещи злото, чакащи доброто“ провикна се  водещата -актрисата Латинка Петрова.

Коледарчета от Обединения детски комплекс отправиха  традиционни благословии за здраве, берекет и добруване. Официалният старт на фестивалната надпревара даде кметът Вяра Церовска,  която пожела на перничани и всички гости заедно да преживеят магията на  Сурва и да се насладят на празника. Площад Кракра днес ще се напълни с кукери, сурвакари, бабугери и джамалари от цяла България, като в състезанието мерят сили общо 91 групи. Своя колорит представят и 18 групи от чужбина- Албания, Беларус,  Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия. От  на втората сцена пред Двореца на културата ще започнат изпълненията на чуждестранните групи.

Стотици перничани и гости изпълниха площадите, за да наблюдават пъстротата на фестивала, за да попият от древните ни традиции. Да се докоснат до наследството на други страни.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене