Визитата на посланика на Израел при засилени мерки за сигурност в Кюстендил

При засилени мерки за сигурност премина посещението на Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България  в Кюстендил. Районът на Възрожденското училище беше отцепен, а залата препълнена с желаещи да чуят Посланика и лекцията за Холокоста на д-р Ваня Стоянова от Исторически институт на БАН.В залата бяха още културното аташе в посолството на САЩ Тами Палчиков, областният управител Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Иван Андонов, зам- кмета Росица Плачкова,историци, преподаватели, ученици, общински съветници ,граждани и много ученици.

 

 

 

 
Кметът Петър Паунов приветства присъстващите със следните думи:
„Днес трябва да си припомним спомени и усещания за едни нелеки, дори срамни световни събития от преди десетилетия. Днес ще стане ясно за пореден път, дали сме склонни да пренебрегнем и забравим болката, и да дадем път на арогантността, дали все още смятаме, че по-силният е този, който налага физическа сила, и който малтретира, или по-силният е този, който по-силно обича и дава път тази истинска любов – човешката, незабравимата. Щастливи сме, че като едно малко кътче Кюстендил, в частност България, не са част от тази толкова срамна история. История, родила този неприятен призрак, този срамен прецедент, в който милиони хора дадоха живота си заради болното съзнание на хора, имащи себе си за силни“.

 


Емоционално беше и изказването на Н.Пр. Ирит Лилиан . Тя припомни историята на нейния баща, Моше, който е бил само на 7 години, когато са отвели баща му.Скоро и майка му е била принудена да се крие, той е останал сам със сестра си и баба си.Спрял е да ходи на училище, напуснал е хубавата си къща и е започнал да се крие. Посланикът уточни, че 65% от оцелелите от Холокоста са на възраст над 80 години, сред тях е баща й, на 83 години, а най- възрастният от тях е та 113 години и в момента е най- старият човек на земята.

 

 
„Всеки час някъде по света , средно умира по 1 оцелял от Холокоста.Ние сме тези, които трябва да гарантираме, че цялата история на оцелелите, ще бъде разказана наред с историите на спасителите, на праведниците на света, които са били готови да плуват срещу течението, дори с риск за живота си в името на другите.Наше задължение е да гарантираме, че пълната история ще бъде чута. Само чрез активно участие, изследвания, проверяване на факти и учене, третото и четвъртото поколение ще служат като връзка в тази верига на запазване на паметта за Холокоста. Това ще помогне за изкореняване на всички форми на расизъм, фашизъм, ксенофобия и антисемитизъм“, заяви“, заяви още Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан.

dariknews.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене