Октай ще лежи в затвора 3 години и половина за закана, а не за опит за убийство

Октай Енимехмедов

Октай е признат за виновен за закана, но не и за опит за убийство, и ще лежи 3,5 години в затвора!
Това решиха магистратите от Софийския градски съд. Един от съдебните заседатели (от 5-членен състав – 2-ма съдии и 3-ма съдебни заседатели) е подписал присъдата с особено мнение и е искал по-леко наказание – 1 година и 1 месец затвор.
25-годишният Енимехмедов е виновен и по обвинението за хулиганство, по което му се налага присъда от 3 години зад решетките. Според българското правораздаване, той ще излежи по-високото наказание, 3-те години и половина.
След изчитането на решението прокурорът по делото заяви, че обвинението ще продължи да настоява, че престъплението е опит за умишлено убийство. Присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, стана ясно от думите му. Припомняме, по-рано прокуратурата поиска 17 години затвор за Октай, а защитата му – оправдателна присъда.
Магистратите от СГС решиха и за мярката за неотклонение на Октай – той остава в ареста.
Октай Енимехмедов беше задържан на 19 януари 2013 г., след като три пъти дръпна спусъка на газов пистолет по време на националната конференция на ДПС към главата на Доган.
Първоначално прокуратурата квалифицира деянието именно като хулиганство и закана за убийство,
но повторна балистична експертиза показа, че трите изтрела биха могли да бъдат фатални при стрелба от упор до един сантиметър в областта на сърцето, черепа или шията.
Така Октай бе обвинен в опит за умишлено убийство. Наказанието за това престъпление е от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, ако съдът го признае за виновен. Енимехмедов имаше и обвинение за хулиганство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене