Май Манолова в Благоевград: Еднодневната винетка ще повиши събираемостта и приходите от винетни такси

С въвеждане на еднодневни винетки ще се повиши събираемостта и приходите от винетките. Това сподели днес в Благоевград националният омбудсман Мая Манолова. Тя коментира, че все още не е получила официален отговор от правителството относно предложението ѝ за промени в наредбата за винетките, така че да бъде въведена еднодневна винетка.

 

„Аргументите, които чух от Регионалното министерство не са състоятелни. Направих справка – изработването на една еднодневна винетка струва между 0.40-0.50 лв. Ако дневната винетка струва 1,50 лв., ще има 0,40 лв. за нейното техническо изработване, 0,10 лв. за разпространението ѝ и един лев ще влезе в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ като приход от винетни такси. Така според мен ще се увеличи като цяло събираемостта от винетките“, обясни Манолова.

 

„Тези, които ще си купят еднодневни винетки, ако бъдат въведени, сега не биха си купили никакви, защото 15 лв. за това да стигнеш от Сатовча до Благоевград или от Петрич до Сандански не е справедливо. След като законът допуска възможността за еднодневни винетки, правителството би трябвало да обсъди тази идея и да въведе такава възможност за българските граждани“, добави Манолова.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене