Английска закуска по нашенски? Може, но само при Здравчо от Добринище

 

Мария БЛАГОЕВА

Съчетанието на бани в ми­нерални извори в града и каране на ски в планината е уникално за страната ни. И Господ го е дал на Добринище. Затова е напливът на гости, а жителите на обяве­ния за балнеоложки курорт още през 1979 година не крият, че печелят добре от ту­ризъм. Колоритният Здравчо Галчов ста­нал хотелиер по нево­ля, но не съжалява и за миг.

КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ АНГЛИЙСКАТА ЗАКУСКА „ХЕМЕНДЕКС” И ИЗРАЗА НА МЕСТЕН ДИАЛЕКТ „АЙДЕ НА БАНЕ”?

Най-добре обяснява зе­взекът, който заедно със съ­пругата си Жулиета дава са­мостоятелни стаи за гости в курортния град. „Айде на бане” е „Хайде на баня” по нашенски. А с пустия хемен­декс го закъсах преди 22 години. Правех първите си стъпки в този бранш, дойдо­ха чужденци и ми казаха, че искат „Хемен­декс” за за­куска. Казах им, че няма проблем, а хал хабер си нямах какво е това чудо. Нямаше и „Гу­гъл” по онова време. Баща ми беше гот­вач, лека му пръст, та той ме спаси, раз­каза ми какво да им пригот­вя. На сутрин­та им викам на гостите: Що не кажете, че това са бър­кани яйца и шунка, та да ви разбера. Истината е, че аз вече знам що е хемендекс, но чужденците няма как да си преведат нашето „Айде на бане”, реди чешитът.

Бившият работник в те­лефонния завод, който се трудил и като закупчик в РПК, почти насила ста­нал хотелиер. През 1992 година от Туристическа­та камара направили ог­лед на къщата му. Още тогава имало много турис­ти в Добринище, а нямало достатъчно стаи. Одобрили дома му и така се започна­ло. Здравчо никога няма да забрави как за 20 дни по­сред зима направил ремонт на сградата. Обадили му се българи от Австралия, че ще му гостуват над 10 души за минимум 10 дни и ще посрещнат но­вата 1995 година. Нямал доста­тъчно стаи, но на кли­енти не се отказва. И тях, как­то при аферата „Хе­мендекс”, уверил, че всичко ще е на­ред. Изтеглил заем от РПК – 72 000 лева. От 6 до 26 декември станали строители с жена му. Но се справи­ли.

„Дойде датата, а гостите ги няма. Започнах да се изпотявам, че заемът си е заем. През нощта се появиха. Готвихме им, пяхме им, разхождахме ги. Накрая ме питат колко да ми платят. Не бях водил сметка. Един от тях бе капи­тан на кораб, той каза всеки да хвърли на масата колко прецени. Покриха масата с пари, не бях виждал толко­ва през живота си”, не крие хотелиерът.

Разкрива, че най-важно е доброто посрещане, об­служване и отношение. Това му осигурява редовни клиенти.

ЗА ПОЛИТИЦИТЕ ЗАПАЗВА МЪЛЧАНИЕ

Но често му гостуват ак­тьорите Татяна Лолова и Иван Кулеков, идвал и Ва­сил Попов, лека му пръст. В момента има туристи чак от Австралия и Южна Аме­рика. 27-годишният Петър Петров за първи път дошъл тук на 4 годи­ни. Вся­ка зима и всяко лято посещавал Здравчо, но заминали за Ав­стралия. Сега прис­тига у нас веднъж в годината.

„Веднага идвам тук, това е моето място. Домакините са мно­го естествени, приемат ни като част от семейството си. Аз тук не съм гост, а съм у дома си. Добринище е в сърцето ми, това не може да се обясни”, казва младият българин, който тази годи­на пристигнал за ваканция­та в Добринище заедно с приятелката си. Заедно с него е чичо му Тома, който свири на фагот във фил­хармонията в перуанската столица Лима, съпругата му Клаудия, която е стюардеса в авиокомпания в Перу, и 3-годишната им дъщеря Ка­лина.

„Детето ми е единственото в Перу с това име. Чудесна е природата тук, минералната вода е супер. Холата са до­бри и отзивчиви”, казва пе­руанката Клаудия. Здравчо уверява, че хотелиерството е най-доброто препитание в курорта. Но трябва да си искрен, честен, да правиш нещата със сърце и душа. И да не те мързи.

„През зимата леглото струва 20 лева, през лятото е 15 лева. След 20 януари чакаме англичани. Посре­щали сме и японци, жена­та им показа как се кваси истинско кисело мляко. За Нова година ни гостува отец Петър от Несебър, ще дойде пак в края на този месец. Всеки от местните хотелиери си има редовни клиенти”, казва той. Пове­че време за приказки няма. Защото трябва да приготви специален обяд за перуан­ката Клаудия. А не бива да се изложи. Защото иска гос­тенката да разказва в роди­ната си за вкусните гозби в България. Най-важното е, че сутринта й приготвил своя „любим” „Хемендекс”…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене