От неврокопската ПМГ „Яне Сандански“ тръгна пътят на национална фотоизложба

Директорът на фондация „Израел-България“ Яков Джераси посети специално ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, за да открие специална фотоизложба, посветена на толерантността.

пмг яне сандански

Откриването на експозицията бе направено в училището, което през миналата година успя да класира най-много свои възпитаници на организирания от фондацията конкурс върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“. Преди официалното и откриване гостът получи топъл прием от ученици и учители в Актовата зала на най-старото средно учебно заведение в града и региона. По време на нея две от ученичките, които миналата година получиха възможността заради отличното си представяне в надпреварата пътуваха за Израел споделиха своите впечатления и емоции от преживяното по време на своята визита.

пмг яне сандански

В импровизирана презентация Георгия Стоева и Цветелена Йокова представиха част от посетените от тях места еврейския кнесет, градовете Йерусалим и Тел Авив, Божи гроб и Стената на плача, музея на Холокост и други забележителности. Те споделиха, че трудно се предават впечатленията, които човек изживява, но един от главните уроци, научени по време на посещението им в светите земи е това, че религии и народности могат да живеят заедно.

яков джераси

От своя страна Яков Джераси даде да се разбере, че с тази изложба стартира цялостна кампания и фотосите ще бъдат представени на различни места в България. Като финал тя ще гостува в Европейския парламент, заедно с младежка делегация, в която ще участват двете настоящи възпитанички на ПМГ „Яне Сандански“ Георгия Стоева и Цветелена Йокова. Тя ще представи младото лице на България пред еврокомисари и евродепутати. „Тази изложба е факт на това, че искаме да покажем през камерата на един български фотограф Емил Иванов една картина на българското общество. Не всички от фотосите може да са красиви, но е добре да се покаже действителността и тя да се припомня. Тази изложба ще пътува с нас в Брюксел, където през пролетта ще бъде представена. Хората, които ще поемат съдбините на своята страна, т.е вие, младите хора ще имате възможност да говорите пред евродепутати и комисари, за да покажете новото на България,“ коментира Яков Джераси.

Той обяви, че в следващите месеци ще стартира поредното издание на конкурса върху книгата „Извън хватката на Хитлер“ и призова младите хора да вземат участие в нея.

пмг яне сандански SAM_0056

SAM_0052

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене