Целеустременост и младежко дръзновение

Юлия БАЙМАКОВА
Ние, по-възрастните, често поставяме под общ знаменател младите хора и се възмущаваме от тяхната безотговорност, несериозно поведение и материализъм. Но и в нашето съвремие има целеустремени младежи и девойки, които могат да спечелят симпатиите и на най-критично настроените сред нас.
Той е ученик в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“. Тук го е привлякла специалността „Компютърна техника и технологии“. Вече четири години я изучава и никак, ама никак не съжалява за избора си. На въпроса, дали е доволен, отговаря : „Не мога да бъда по-доволен!“ Особено сега, след завръщането си от стажа в Германия. Очаквал е подобно нещо да му се случи като студент, а ето, че то е факт още в началото на 12. клас. Впечатлен е от начина на работа там – спокойно и с доверие, което задължава.
ЛИЧНО ТОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА ПРАВИ ЛАЗЕРИ,
които се използват в училищата за обучение по физика. „Направо ме хвърлиха в дълбокото“ – споделя Иван и добавя със задоволство, че се е справил на ниво. Иска му се да отиде и с втората група от училището, която ще замине през пролетта, но няма да кандидатства, за да даде възможност на повече ученици да преживеят това, което той е изпитал.
С времето все по-силно се привързва към компютрите. Посещавал е курсове по програмиране и през миналата година е спечелил трето място в Шестото регионално състезание по информационни технологии – категория „Анимация“. В момента най-много време отделя за създаване на сайтове. Неотдавна е направил сайт на Ученическия парламент в гимназията.
Впрочем, увлеченията на Иван Попов са много. Няма ученик в НПГ, който да не го е гледал на училищна сцена. Играе с вдъхновение и чудесно се превъплъщава в ролите си. Любовта му към театъра е още от дете. Като съвсем малък е играл в театрален състав с ръководител Огнян Вълев и е бил щастлив, когато представленията им са давани по телевизия „Алома“.
ДРУГА НЕГОВА СТРАСТ Е ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАЗЛИЧНИ МЕРОПРИЯТИЯ.
Като заместник-председател на Ученическия парламент постоянно е зает с поредната изява. Най-важна в момента е подготовката на Тime for Dance. Включва се във всичко – от намирането на участници до търсене на спонсори. Кастингът вече е проведен и на 29 януари ще е финалът в Културния дом.
Неуморно работи и като част от екипа на Общинския съвет на децата. С въодушевление разказва за проекта, с който са участвали в национален конкурс, обявен от фондация „Партньори – България“. За да уточнят кой е най-наболелият проблем на младите хора в нашата община, са използвали формата на така нареченото „Световно кафене“, в което са участвали педагогическите съветници и всички общински специалисти, които работят по въпросите на младежта. Така са стигнали до извода, че най-важният младежки проблем е свързан с агресията, и са разработили проект за справяне с нея. Идеята – представяне в училищата на форум театрални представления, пряко свързани с проблема. В тях активно ще ангажират и публиката. За да се подготвят възможно най-добре, са поканили професионалисти от театър „Цвете“, които да ги обучат. Колкото до финансовото обезпечаване, то е не само от спечеления проект, но и от община Гоце Делчев.
А БЪДЕЩЕТО?
Твърдо е решил – ще кандидатства в Американския университет в Благоевград. От две години се занимава усилено с английски език, вече е на доста високо ниво и се надява да го приемат. Там сигурно ще продължи да изучава компютърни науки.
Питам го и за това, дали ходи често на дискотеки. Отговорът: „Не бих казал, че дискотеките са моята страст, чувствам се по-добре на спокойствие с близки приятели. А в почивните дни отивам на село, сред природата.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене