74-г. баба Тонка от с. Кулата вместо в болница попадна на кастинга на „България търси талант“, класираха я

74-годишната баба Тонка от петричкото село Кулата вместо в болница се озова в НДК в София и премина успешно първия предварителен кастинг за ,,България търси талант”. Стойна Трушанова се озова на прослушването в НДК съвсем случайно и неочаквано за нея. Явяването й било организирано от нейни роднини в столицата, които я записали, без тя да знае. Ето какво разказа баба Тонка пред вестник „Струма“.

,,Отидох в София за лечение в една болница, имам проблеми със сърцето. В София имам роднини. Бях се приготвила да влизам в болницата, братовчеди обаче ме записали за прослушване за участие в телевизионния формат „България търси талант”, без да знам аз. Роднините ми казаха: „Хайде да отидем до магазина да ти вземем за подарък някакви дрехи.” Аз бях тръгнала за болница, не бях счела за необходимо да нося официални дрехи. Бях изненадана, когато роднините ми казаха: „Ще ти вземем дрехи и ще се явиш на кастинга за участие в „България търси талант“. Аз им викам, че не съм подготвена, те не отстъпват, повтарят, че те са ме записали и трябва да се явя. Аз обичам музиката и предизвикателствата, свързани с нея, и се явих. Закараха ме в НДК, където беше кастингът. Изпълних акапелно автентична песен, казва се „Глас ми се дочуло”. Журито остана възхитено. Едвам дишах, ама се справих чудесно. Журито бяха още по-изненадани когато разбраха, че съм с три помпички заради затрудненото дишане. Това го разбраха едва след моето изпълнение и останаха изненадани, викат: „Браво, ти си желязна баба”, получих много комплименти. Имаше страшно много хора за участие в кастинга от цяла България. Накрая и аз се изненадах приятно, когато ми казаха, че продължавам напред. Класирали са ме за следващия етап. Казаха ми да се явя на трети февруари в осем часа в НДК за следващия етап и че ще ме чакат задължително. И така вместо в болница отидох на кастинг. Радвам се, защото музиката ми е в душата, тя ме лекува, с нея живея”, разказа 74-годишната Стойна Трушанова, която в село Кулата, а и не само там, е известна като баба Тонка.

Стойна Трушанова е самодейка от женската певческа група на село Кулата, признава, че песните я спасяват в най-тежките моменти в живота й. Баба Тонка е притеснена, че се нарушава приемствеността и че младите хора не се интересуват от автентични народни песни, а те трябва да се предават от поколение на поколение, за да се съхранят. Пее, откакто се помни.

Както вестник „Струма“ писа, миналата година баба Тонка участва в кастинга за „Гласът на България”. Тя тогава впечатли Слави Трифонов, който остана приятно изненадан от изпълненията на автентични песни от баба Тонка. Тя бе отличена като най-интересен и запомнящ се участник. Сега пенсионерката с младежки дух тръгна към новото предизвикателство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене