Гръцки кметове ще зарежат лозя край с. ДелчевоКопирано от standartnews.com

Кметове на гръцки погранични селища ще учатват в ритуал по зарязването на лозовите масиви край гоцеделчевското село Делчево. Местните хора са категорични, че един ден е малко, за да се усети магията на виното. Затова община Гоце Делчев организира двудневен празник на течния еликсир в населеното място, посветен на Трифон Зарезан. Той ще започне на 6 февруари с конкурси за най-добър винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната надпревара ще участват десетки майстори на еликсира от региона, както и гърци от област Драма.

„Ще поканя холандския предприемач Вилям Ван ден Берг да бъде в журито по оценяването на питиетата. Той има дом в селището и притежава 5 къщи за гости тук. Вече е половин българин. Завършил е специален курс в Германия за дегустатор, а е и енолог“, разкри кметският наместник Иван Панайотов. Битката на еликсирите ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино. Заради многото кандидати за слава процедурата ще продължи до късно вечерта.

„Вино ще се лее дори от чешмите ни“, увериха местните хора. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсира на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки гост на населеното място. Кулинарен конкурс ще спретнат собствениците на четирите механи в Делчево в съботния ден, за да има подобаващо мезе за пийването.

Същинският празник за Трифон Зарезан стартира на 7 февруари в 10,30 часа. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският управник на Гоце Делчев Владимир Москов, очакват се негови колеги от южната ни съседка, които също ще зарежат лозята. След това официалните гости ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от Неврокопския край.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене