Уволниха юристката на областта, проспала делото с хотела на Чората, шефката й понижена за 1 г.

Снощи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов уволни дисциплинарно младши юрисконсулта в Областна администрация Румяна Костова, която миналия декември не се яви на делото срещу благоевградския бизнесмен Райчо Димитров и областната управа бе осъдена да плати над 25 000 лв. за адвокатски хонорар на ответника. Пряката шефка на Костова – директорът на правна дирекция Ася Велкова, която е съпруга на адвокат Спас Велков, пък е понижена в длъжност за срок от 1 г. и със сигурност ще получи по-ниска оценка при ежегодната атестация на държавните служители, което означава, че при най-малкото провинение ще бъде освободена от работа.

Строгите дисциплинарни наказания Михайлов наложи по предложение на двете дисциплинарни комисии, които бяха назначени, за да разследват как е станал един от най-колосалните гафове в работата на Областната администрация от създаването й – юристка да не се яви на дело с огромен финансов интерес. За да предложат сами тези наказания на колежките си, и двете комисии дни на ред разпитваха всички замесени в скандала, сваляха устни и писмени показания и в крайна сметка излязоха със заключението, че и двете юристки не са изпълнили основните си трудови ангажименти – Костова да представлява процесуално областната управа, а Велкова – да контролира какво става в отдела й.

Припомняме, че преди месец съдът прекрати делото, което заведе областната управа – за разваляне на сделката с хотел „Ади“ на Райчо Димитров-Чората, който е продаден по същата схема. На 15 март 2013 г. Райчо Димитров в качеството си на управител на ЕТ „Адриана – Райчо Димитров“ и със съгласието на жена си Адриана дарява на 37-годишния си син Димитър магазин от 424 кв.м. Така по документи се води всъщност семейният хотел „Ади“, който се намира на целия партерен етаж на жилищната кооперация на ул. „Катина и Никола Хайдукови“ №45. Данъчната оценка на недвижимия имот е в размер на 290 216 лв. Димитър Димитров продава имота на 5 февруари 2015 г. на фирмата за одит, счетоводни и данъчни услуги на Илко Спасов „Одит консулт-2006” EООД.

Фирмата, която в момента е собственик на хотел „Ади“, заедно с бизнесмена Райчо Димитров и сина му Димитър бяха тримата ответници по делото, заведено от държавата. Окръжният съдия Румяна Бакалова обаче прекрати делото, след като юристите на областната управа проспаха заседанието и не се явиха. Областната управа бе осъдена да плати 25 368 лв., от които 14 400 лв. на адвоката на фирма „Одит консулт-2006” ЕООД и 10 968 лв. на адвоката на Райчо Димитров и сина му Димитър Димитров.

Междувременно Окръжен съд – Благоевград прекрати делото за разваляне на сделката с конфискуван имот на Райчо Димитров-Чората. Така нареченият „Павлов иск“ бе заведен в Окръжен съд – Благоевград от представляващия държавата министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова чрез нейния пълномощник – областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, след като стана ясно, че обявеният за конфискация жилищен етаж в град Сандански е сменил собственика си.

Съдебното решение, с което са иззети в полза на държавата имоти на Райчо Димитров, придобити от нетрудови доходи, влезе в законна сила на 14 ноември 2012 г. В списъка за конфискация попаднаха семейният хотел „Ади“, който се намира на целия партерен етаж на жилищната кооперация на ул. „Катина и Никола Хайдукови“ №45, по документи той се се води магазин; едноетажна сграда от 169 кв.м в парк Бачиново, която всъщност е изгорялата дискотека „Романтика”, превърната в конюшна; в списъка имаше и апартамент в Сандански, дворно място от 32 кв.м в Банско, както и 6 автомобила – УАЗ, „Фиат Типо”, „Мерцедес 350”, „Мицубиши Спейс”, „Фолксваген Транспортер” и РАФ.

Независимо че са в списък за конфискация, Чората предприема действия за продажба на имотите си. Сделките се реализират в две стъпки. Първо Райчо Димитров и съпругата му Адриана подарили на сина си Димитър въпросния трети етаж в кооперация на ул. „Воден“, състоящ се от 4 стаи, кухня, сервизни помещения, 2 тавански стаи и изба. Нотариалният акт за дарение е подписан на 20 февруари 2013 г. пред нотариус Даниела Георгиева. Впоследствие Димитър Димитров продал апартамента на Величка Соколова, като сделката е изповядана на 6 февруари 2015 г. при същия нотариус Даниела Георгиева и вписана още същия ден в Службата по вписванията в Сандански.

Юристите на областната управа поискаха от съда да отмени двете сделки – дарението и покупко-продажбата на апартамента в град Сандански на стойност близо 44 000 лв., с които били увредени нейните права на собственик. След като разгледа делото, окръжният съдия Надя Узунова реши, че трябва да се прекрати поради липса на правен интерес, тъй като за удовлетворяване правата на държавата по влязлото в сила решение не е необходимо провеждане на „Павлов иск“. След влизане в силата на съдебното решение изпълнението му се отнася както спрямо Райчо Димитров, така и за следващите собственици на имота. С тези мотиви съдия Надя Узунова прекратява делото. Определението подлежи на обжалване.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене