3 301 души са сменили личния си лекар през декември в Пиринско

3301 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през декември 2015 година в област Благоевград. Това съобщи пред „Фокус“ Даниела Петкова, отдел „Връзки с обществеността“ към Районна здравноосигурителна каса-Благоевград.
Смяната на личния лекар е опция, която здравноосигурените лица могат да ползват два пъти годишно, през месеците юни и декември.
По думите на Даниела Петкова, всяка следваща година лицата, които сменят джипито си на територията на Благоевградска област намаляват. За сравнение юни, миналата година, 3 061 души са направили тази смяна, уточни Петкова.
По думите й основните причини за смяна на личен лекар се отнасят до откриване на нови лекарски практики, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, нарушение на достъпа до специализирана медицинска помощ, качествено медицинско обслужване, отказ на домашни посещения и издаване на направление за специалист по искане на пациента, както и прекратяване на договор от страна на здравната каса. „Процедурата по промяната на личния лекар е улеснена и пациентите не срещат трудности при записването си към новия семеен лекар“, каза още Петкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене