Гръцки трактори пак блокират Кулата-Промахон от днес до 20 януари

Гръцки земеделци от района на Серес блокират границата с България при Промахон от днес до 20 януари. Те протестират срещу промените в данъчното облагане на сектора, както и срещу пенсионната реформа, които се очаква да бъдат внесени за гласуване в гръцкия парламент.

„До края на деня земеделците ще решат кога ще започнат блокадата на гръцко-българската граница при Промахон“. Това съобщи за GRReporter председателят на местния съюз на фермерите Янис Туртурас.

Той посочи, че решението ще бъде взето в района на границата, където фермерите ще пристигнат с тракторите си. Те вече пътуват към границата. На заседание, което ще се проведе на Промахон ще бъде решено кога ще започнат блокадите на пътя.

„Блокади ще има във всички случаи, ако правителството не разбере кои са нашите проблеми, както и че трябва да ги реши”, посочи още Туртурас.

Решението за провеждане на динамични протести от днес до 20 януари бе взето на вчерашното заседание на фермерските съюзи, които членуват в Общогръцката координационна комисия на земеделците и животновъдите в Солун. В заседанието участваха над 500 фермери, животновъди, пчелари, производители, които продават продукцията си на откритите пазари и рибари от цяла Гърция. Те решиха да блокират с трактори важни пътни възли още от днес с крайна цел „да спрат движението по гръцките пътища напълно на 20 януари”.

E79news припомня, че през месеците януари и февруари на 2010 и 2011 години имаше подобни протести на гръцките фермери, които тогава нанесоха сериозни щети на българската икономика. Интересното е, че протестите се правят през зимата, когато гръцките земеделци нямат работа, а и туристите в нашата съседка през този сезон не са много.

За разлика от тях обаче страдат нашите зимни курорти, които точно в този период се пълнят с туристи и затварянето на един такъв международен път като Е79 е сериозен удар по тях. Българските превозвачи, търговци и производители от региона също търпят големи загуби.

 

 

E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене