Димитър Макриев е вторият по ефективност български нападател през настоящата кампания

Роденият в Гоце Делчев Димитър Макриев е втори в класацията за най-добър български голмайстор през настоящата кампания в елитните дивизии сочи статистиката на топреализаторите с роден паспорт, след като има вече 8 попадения от 11 мача за кипърския Неа Саламина.

Пред него е Валери Божинов, който в 19 мача за първенството на Сърбия с екипа на местния гранд „Партизан“ е отбелязал 12 пъти.

На трета позиция са двама слависти Ивайло Димитров и Антон Карачанаков с по 6 гола.

Това сочи обаче една тревожна тенденция на фона на това, че първенецът  навършва 30 г. през февруари, а неврокопчанинът е на 31, без да се вижда кой ще ги замести. Освен това демонстрира, че след Димитър Бербатов май няма някой с ясно изразен реализаторски нюх, който да го наследи. Нека обаче не забравяме къде игра благоевградчанинът – Англия, Германия, Шампионска лига, Лига Европа, където е огорчавал неведнъж противниковите вратари.

Нека обаче погледнем към България, където и Димитър Макриев, и Валери Божинов имат сходна съдба – бяха обявени в „Левски“ за ненужни заради малко отбелязани голове. Оказа се обаче, че те могат да бележат в откровено казано по-силни първенства от българското, което удари вече дъното и като че ли копае надолу. Това показва ясно нещо много важно – явно не се работи правилно и явно няма кой да се заеме да работи в повечето отбори. Явно никой няма търпението да „извае“ играч за няколко години, а се търсят успехи на момента. Така се погребват български таланти вместо чужденци, които в много случаи се оказват, меко казано, лош избор.

Явно трябва да се вземат сериозни мерки, за да не се приема като нещо толкова леко факти като този, че африканският „гигант“ Замбия задмина родните пишман лъвове и да се успокояваме, че има и още отбори зад нас. Трябва да се погледне напред и да се сравняваме с тези преди България в търсене на някакъв напредък, а не да си киснем в блатото на посредствеността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене